Noul Spital Municipal Fălticeni se va deschide, oficial, începând de astăzi, când vor fi făcute primele internări.
Investiția a fost începută în urmă cu 30 de ani, în momentul de față noul spital fiind funcțional în totalitate. Deschiderea noului spital nu a avut parte de o inaugurare oficială sau tăieri de panglici, aceasta fiind dorința expresă a primarului din Fălticeni, Cătălin Coman.
Reamintim că primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, după care au urmat alte și alte termene, toate nerespectate.
Proiectul inițial a fost modificat de mai multe ori din cauza schimbărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noilor cerințe din domeniul sanitar și al situațiilor de urgență.
Noua unitate medicală are șase etaje și o capacitate de 240 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale și aparatură de ultimă generație și va deservi o populație de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni și din 20 de comune limitrofe.
Valoarea totală a lucrărilor este de 13 milioane de euro
În anul 2000, lucrările au fost blocate, la acea dată spunându-se că vor fi sistate definitiv și invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de niște secții externalizate ale Spitalului Județean de Urgență Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanța mică între municipiul Fălticeni și municipiul Suceava.
Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost reluate în anul 2011
Actualul spital a funcționat cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destinația de spital și au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, școli și grădinițe.
Spitalul, care asigură în prezent asistența medicală pentru populația din oraș și din teritoriul arondat, are un număr de 385 de paturi. Indicele de acoperire a populației cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe județ. Acest fapt determină o aglomerație permanentă a spitalului, aglomerație care în condițiile precare de spitalizare constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate.
Sursa: Monitorul de Suceava și Obiectiv de Suceava