Doi tineri din Iași au vrut să ajungă ieri la Dochia, pe un traseu închis iarna, din cauza gradului mare de pericol.
Au ignorat panourile care avertizează că traseul prin Cascada Duruitoarea este închis traficului turistic, au ajuns aproape de Trecătoarea Ursului, de unde s-au abătut de la potecă pe un vâlcel cu săritori și risc mare de avalanșă.
Zăpada de peste 1 metru, echipamentul neadecvat (bărbatul le-a spus salvamontiștilor că și el și fata au blugi peste pantaloni de trening) și dificultatea traseului și-au spus cuvântul: au apărut crampele musculare și hipotermia. Bărbatul a sunat la 112 și o echipă de 3 salvatori montani a plecat la intervenție, însă a durat aproape 3 ore până să ajungă în punctul unde sunt turiștii. Timp în care s-a întunecat.
Acțiune in derulare. Salvamont Neamț intervine la aceasta ora in urma unui apel prin 112 in vederea căutării si evacuării din masiv a unor tineri din Iași. Aceștia au ignorat panourile montate de salvamont prin care traseul care urca de la Cascada Duruitoarea spre zona platoului este închis traficului turistic. Au urcat pana aproape de Trecătoarea Ursului de unde s-au abătut de la poteca pe un valcel cu saritori si risc mare de avalanșă. Zăpada de peste 1 metru, echipamentul neadecvat si dificultatea traseului si-a spus cuvântul , au apărut crampele musculare si hipotermia. Se intervine în urgență cu o echipa care va ajunge in zona in câteva ore . Este o operațiune cu grad mare de risc , într-o zona cu potențial de avalanșă, căderi de gheață și risc mare de cădere în gol. Localizarea ( latitudine /longitudine) s-a făcut cu ajutorul STS.
UPDATE : In urma cu 30 de minute echipa de intervenție a ajuns in zona unde creu cei doi tineri. S-a făcut o evaluare a stării lor și s-a intervenit tehnic pentru combaterea strii de hipotermie. La acesta oră echipa a început coborârea celor doi din zona de abrupt, au anunţat reprezentanţii Salvamont România, pe Facebook.
”Din punctul meu de vedere, cei doi sunt în pericol de moarte. Au urcat de la cascadă în sus și au rămas într-un loc în care zăpada are peste un metru, iar deasupra sunt balcoane de zăpadă – acumulări de 7-8 metri. Când stau munții de zăpadă deasupra ta, la marginea platoului, cum să ieși de acolo? A plecat o echipă spre ei, o echipă care-și riscă viața. Vremea s-a înmuiat un pic, există risc mare de avalanșă pe zonele expuse, cade gheață, cade stâncă pe vâlcelele alea și la orice pas poți să te duci și să nu te mai oprești. Pregătim echipa de suport. Nu pot înțelege ce a fost în mintea acestor tineri, în condițiile în care poate văd și ei prin presă și prin postările noastre că nu e săptămână în care să nu fie accidente. Chiar m-a contactat un așa-zis cunoscător al munților și m-a întrebat ironic când a fost ultima avalanșă mare în Ceahlău. Și i-am spus că nu trebuie să fie o avalanșă mare, una mică e destul să te arunce într-un hău și să mori ca un câine”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.