Sărbătoarea Sânzâienelor sau Drăgaica, așa cum îi spune în popor, este asociată cu Solstițiul de vară. Se spune că în această zi se deschid cerurile și ielele vin pe pământ. Aceste personaje mitice dansează pe câmpuri și dau puteri florilor, pentru a deveni plante de leac, dar le fac și rău celor care nu le respectă sărbătoarea.
Se spune că cei care surprind dansul acestora se îmbolnăvesc și nu vor mai putea fi vindecați vreodată. De altfel, cei care muncesc în această sărbătoare vor fi pociți și o vor lua razna.
Tot acum, fetele singure își pot visa ursitul dacă pun sub pernă flori de Sânziene sau busuioc. De altfel, își fac coronițe și, după ce visează, fac dansul Drăgaicei pentru ca ce au visat să li se îndeplinească.
Tehnica cea mai obişnuită consta în împletirea din flori, în special din flori de sânziene, a unei coroniţe şi aruncarea ei pe casă sau în oborul vitelor. Cununa de Sânziene care împodobeşte Drăgaica în timpul dansului său nupţial are aceeaşi semnificaţie cu colacul din făină de grâu pus de naşă pe creştetul miresei în timpul colăcăriei (înainte de pornirea alaiului nunţii la biserică) şi cu cununile împărăteşti puse de preot pe capul mirilor în timpul cununiei creştine: transferul fertilităţii divine de la un substitut al sacrului (colacul, cununa) la omul profan.
Sursa: Fresh24