La data de 17 noiembrie 2022, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi şi procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Iaşi au pus în aplicare 12 mandate de percheziţie domiciliară, în urma cărora au descoperit şi ridicat 37.490 de euro, 37.400 de lei şi 2.570 de lire sterline, precum şi 13 telefoane şi mai multe dispozitive informatice.
Percheziţiile au fost efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracţional organizat, cu scopul comiterii infracţiunilor de contrabandă calificată şi spălarea banilor. În urma audierilor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus extinderea urmăririi penale faţă de 12 persoane.
În cauză, s-a reţinut faptul că membrii grupului ar fi creat, în România, compartimente ascunse în autocare, destinate disimulării unor cantităţi de ordinul sutelor sau chiar miilor de cartuşe de ţigarete în acele spaţii, în scopul transportării acestora, clandestin, până în Marea Britanie, fără a le declara la vreo frontieră statală şi fără a plăti taxele datorate pentru activităţile de export din România, respectiv introducere în Marea Britanie.
Țigaretele ar fi fost descărcate şi predate unor persoane,
După ajungerea la destinaţie, ţigaretele ar fi fost descărcate şi predate unor persoane, în vederea valorificării pe piaţa ilicită. Pe traseul de întoarcere, membrii grupului ar fi încărcat în compartimentele ascunse ale autocarelor sume mari de bani, după care le-ar fi transportat, clandestin, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, cunoscând că acei bani provin din comiterea de infracţiuni.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul B.C.C.O. Târgu Mureş, S.C.C.O. Harghita şi grupărilor mobile de jandarmi Târgu Mureş şi Cluj Napoca. Reamintim că, la data de 19 octombrie 2022, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, au efectuat 41 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţele Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Dolj, Ilfov şi Giurgiu, şi au indisponibilizat: 46 de lingouri de aur şi argint, 104.530 de euro, 273.274 de lei, 18.284 USD, 300 de lire turceşti, 109.167 de lire sterline, 1.865 de lire scoţiene, 10.000 de forinţi, 820 de franci elveţieni, 1.850 de dolari australieni, 300 de dolari canadieni.
37.490 de euro, 37.400 de lei şi 2.570 de lire sterline
Totodată, au fost indisponibilizate 87.900 de coroane norvegiene, 480 de coroane suedeze, 4.650 de coroane daneze, 5.000 de coroane cehia, 200 de grivna, 50.000 de ruble belarus, 2 saci şi o geantă cu bijuterii de aur şi argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 de monede, 2 staţii de emisie-recepţie, un pistol cu gaze, 2.800 de ţigarete, portofele, brăţări şi curele contrafăcute, diverse sisteme informatice şi medii de stocare.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritoriale Iaşi au formulat acuzaţii cu privire la 29 de persoane şi au dispus măsura reţinerii faţă de 6 persoane şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alte 9 persoane.
Ulterior, faţă de cele 6 persoane reţinute a fost luată măsura arestării preventive. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.