Aceștia doresc ca Rusia să fie un „garant al păcii” cu Moldova, bazându-se pe experiența sa în regiune.
Parlamentul regiunii separatiste moldovenești transnistrene a cerut ajutorul Moscovei din cauza ‚,presiunilor sporite” din partea Chișinăului. În același timp, acesta s-a adresat organizațiilor internaționale pentru a le îndemna să prevină o escaladare a tensiunilor în zonă.
Rezoluția parlamentară transnistreană, potrivit canalului oficial Telegram Nóvosti Pridnestrovia, îndeamnă Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei să apere Transnistria împotriva presiunii din partea Republicii Moldova, subliniind ‚,experiența unică și pozitivă” a contingentului rus de menținere a păcii.
De asemenea, acesta îi cere secretarului general al ONU, António Guterres, să oprească ‚,încălcarea drepturilor de către Moldova” și să prevină provocările. El cere OSCE să influențeze liderii moldoveni să reia dialogul.
Citiți și ONU cere talibanilor să înceteze execuțiile și pedepsele publice în Afganistan
Transnistria, locuită în principal de slavi (ruși și ucraineni), s-a separat de Moldova în 1992, după un conflict armat susținut de Rusia. În timp ce Moldova urmărește integrarea celor două teritorii despărțite de râul Nistru, separatiștii, susținuți de Moscova, se opun acestui lucru.
În conformitate cu Acordul privind reglementarea pașnică din 1992, Rusia a trimis inițial 2.400 de soldați pentru a asigura pacea, reducând acest contingent în timp. Pe de altă parte, Moldova, în conformitate cu sprijinul acordat Ucrainei în războiul cu Rusia, cere retragerea trupelor rusești și a arsenalului sovietic din regiune.