Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a intervenit în disputa care opune cele două biserici ortodoxe rivale din ţara sa, Mitropolia Moldovei – aflată sub tutela Moscovei – şi Mitropolia Basarabiei, care ţine de Biserica Ortodoxă Română – afirmând că Biserica ar trebui să faciliteze obiectivul principal al ţării, şi anume integrarea europeană, relatează Reuters, citată de News.ro.
O proporţie de 92% din cei 2,5 milioane de locuitori ai Moldovei sunt creştini ortodocşi, dar niciuna dintre biserici nu este autocefală sau independentă: una răspunde în faţa Moscovei, cealaltă în faţa Bucureştiului, explică Reuters.
Într-o scrisoare a şefului celei mai mari biserici ortodoxe către biserica-mamă rusă, făcută publică săptămâna trecută, mitropolitul Vladimir se plângea că legătura cu Moscova – şi invadarea Ucrainei – face biserica pe care o conduce nepopulară în rândul enoriaşilor. „Biserica trebuie să funcţioneze în funcţie de interesele statului şi ale cetăţenilor săi”, a declarat preşedinta pro-europeană Maia Sandu într-un interviu la televiziunea Vocea Basarabiei. „Statul nu poate interveni în afacerile bisericii. Cred că toată lumea ar trebui să lucreze pentru atingerea obiectivului principal al ţării. Iar asta înseamnă astăzi pace şi integrare europeană”, a punctat Maia Sandu.
În scrisoarea sa către patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Vladimir a scris: „Mitropolia Moldovei se află la periferia societăţii moldoveneşti din cauza legăturilor sale cu Biserica Ortodoxă Rusă”. Înaltul prelat a arătat că aceasta este din ce în ce mai nepopulară din cauza „contextului regional”, o referire implicită la sprijinul total al Bisericii ruse pentru războiul din Ucraina. Iar Rusia nu a înţeles, a mai spus el, că unificarea Moldovei cu România este „inevitabilă”.
Recent, Vladimir a caterisit şase preoţi care au părăsit biserica sa pentru a se alătura bisericii rivale, Mitropolia Basarabiei, care are în subordine 25 la sută dintre diecezele din ţară. Mitropolia Basarabiei a denunţat această decizie a mitropolitului Vladimir ca fiind „absurdă şi ridicolă” şi l-a acuzat că susţine ideea „lumii ruseşti”, a unei sfere de influenţă rusească dincolo de graniţele sale.
Moldovenii sunt obişnuiţi de mult timp să se afle sub influenţa culturală a Rusiei şi a României. Mulţi folosesc ambele limbi în mod alternativ – deşi ideea de a se alătura României într-o uniune politică a fost o perspectivă îndepărtată timp de mulţi ani. Dar războiul din Ucraina îi îngrijorează pe mulţi. Maia Sandu a denunţat conflictul, a acuzat Moscova că a complotat pentru a o înlătura şi s-a dedicat unei campanii pentru a asigura aderarea ţării la Uniunea Europeană, scrie Reuters.
Fostul şef al Curţii Constituţionale din Moldova, Alexandru Tănase, crede că aceste critici aduse Moscovei fac parte dintr-o încercare a Mitropoliei Moldovei de a-şi asigura autocefalia. Biserica cu sediul la Kiev a făcut acelaşi lucru în Ucraina post-sovietică, dar acest lucru a durat mai mult de 25 de ani. „Biserica Ortodoxă din Moldova înţelege că atât timp cât va rămâne parte a Bisericii Ortodoxe Ruse va pierde influenţă şi riscă să rămână la periferie”, a declarat Tănase săptămâna trecută pentru Vocea Basarabiei. „Biserica rusă nu este cu adevărat o biserică, ci un organ de propagandă şi ideologic al Kremlinului”, a afirmat Tănase.
SURSA: ZDI