Cel mai titrat antrenor român de fotbal, Mircea Lucescu, va deveni cetăţean de onoare al Iaşului. Consiliul Local (CL) va aproba acordarea acestui titlu săptămâna viitoare, pe 23 august.
Mircea Lucescu s-a implicat, de-a lungul timpului, în o serie de activităţi sportive şi caritabile la Iaşi. Un prim exemplu în acest sens este aducerea la Iaşi, pentru prima oară în istoria oraşului, a naţionalei de seniori: în 1984, naţionala, antrenată de Mircea Lucescu, a învins China cu 4-2 în Copou.
„De Mircea Lucescu se leagă şi majoritatea turneelor şi meciurile amicale internaţionale ale Politehnicii Iaşi. (…) Mircea Lucescu a fost alături de Politehnica Iaşi şi în perioade dificile. În anii 2002-2004, când Poli juca în ligile inferioare, iar situaţia financiară a clubului lăsa de dorit, Mircea Lucescu a trimis în Copou două rânduri complete de echipament de joc Addidas, al doilea pachet fiind trimis personal de Mircea Lucescu de la Istanbul prin elevul său de la Beşiktaş, Daniel Pancu”, se arată în proiectul de hotărâre.
În acelaşi document se arată că antrenorul român a făcut mai multe donaţii la Iaşi, un exemplu în acest sens fiind un TIR plin cu aparate electrocasnice care au ajuns la biserici, aşezăminte sociale sau spitale. Lucescu avea electrocasnicele de la o companie care îl desemnase imaginea firmei în urma rezultatele înregistrate la Instanbul.
Cel mai titrat antrenor român de fotbal
În proiect se aminteşte şi faptul că Mircea Lucescu a fost implicat în proiectul „Pro Ruralis”, proiect iniţiat de „Ziarul de Iaşi” alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi care vizează acordarea de burse pentru elevi merituoşi din mediul rural.
„La Iaşi, Mircea Lucescu şi-a publicat prima sa carte, Mirajul Gazonului, la Editura Junimea, în anul 1981, pe care a dedicat-o prietenului său din Iaşi, Emil Popescu”, se mai precizează în proiect. Laudatio a fost întocmit de către Leonard Cănănău, fost fotbalist, jurnalist şi editor al paginilor de sport în reţeaua de ziare Monitorul, actual inspector de specialitate în cadrul Primăriei Iaşi.
„Acordarea titlului de cetăţean de onoare al Iaşului este o recunoaştere a meritelor sportive, pedagogice şi umane de excepţie ale domnului Mircea Lucescu, cât şi afinităţii sale dovedite pentru oraşul Iaşi”, spune Leonard Cănănău, el însuşi fiind adversar direct al lui Lucescu într-un meci disputat pe fostul stadion Constructorul când, rememorează acesta, „la finalul partidei, Lucescu a fost purtat în braţe de ieşeni pe pasarela pietonală care lega «Maracana» de cartierul Alexandru cel Bun”. Familia Lucescu deţine la Iaşi şi o serie de proprietăţi.
sursa: zdi