Cum votăm la alegerile parlamentare: program și documente necesare în țară și în diaspora.
Secțiile de votare pentru alegerile parlamentare vor fi deschise duminică dimineața, începând cu ora 7:00, și se vor închide la ora 21:00.
În cazul în care, la încheierea scrutinului, există încă alegători prezenți într-o secție, votul poate fi extins până la miezul nopții. Orice alegător poate verifica online secția de votare la care este alocat, accesând registrulelectoral.ro.
În comparație cu alegerile prezidențiale de duminica trecută, alegătorii vor primi în secția de votare două buletine de vot: unul pentru listele de candidați la Camera Deputaților și celălalt pentru Senat. Fiecare buletin conține candidații propuși de fiecare partid în județul Iași. Buletinul de vot pentru Camera Deputaților are 11 pagini și include 44 de liste de candidați.
Pe lângă competitorii locali, care includ și trei independenți, veți găsi și listele propuse de minorități, voturile acestora fiind contabilizate la nivel național.
Ce includ buletinele de vot
Primele 22 de poziții conțin numele candidaților, organizate în patrulatere, și reprezintă listele propuse de partidele locale, ordinea acestora fiind stabilită prin tragere la sorți. Următoarele 19 poziții sunt dedicate reprezentanților minorităților, iar ultimele trei sunt rezervate celor trei candidați independenți.
Buletinul de vot pentru Senat constă din 6 pagini și include cele 22 de liste propuse de filialele locale ale partidelor. Un vot este considerat valid dacă ștampila „Votat” este aplicată într-un singur patrulater, adică pe o singură listă de candidați.
Se poate vota doar în județul de reședință
Spre deosebire de alegerile prezidențiale, alegătorii vor putea vota exclusiv în județul în care locuiesc. „Alegătorii pot vota doar la secția de votare corespunzătoare străzii sau localității unde își au domiciliul sau reședința. Dacă, în ziua votului, alegătorii se află într-o altă unitate administrativ-teritorială din aceeași circumscripție electorală, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției respective”, se precizează în ghidul elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Județul Iași constituie circumscripția electorală, iar unitatea administrativ-teritorială se referă la comuna, orașul sau municipiul în care alegătorul este înregistrat. De exemplu, un alegător cu domiciliul în municipiul Iași care se află duminică în altă localitate din județ poate vota pe lista suplimentară la orice secție din acea localitate. Sistemul instituit de autorități previne votul multiplu: odată ce un alegător a votat, CNP-ul său este înregistrat în sistem, iar orice încercare de a vota din nou va genera o alertă, odată ce actul de identitate este introdus în tableta disponibilă la orice secție de votare.
În străinătate, votul se desfășoară pe durata a două zile, astăzi și mâine. Programul este același, între 07:00 și 21:00, orele locale. Pot vota doar cei care au domiciliul sau reședința înregistrată în străinătate. Alegătorii trebuie să aibă la ei document de identitate românesc valabil și unul care atestă reședința.
Consultă ghidul electoral întocmit de AEP
12 deputați și 5 senatori pentru Iași
Atribuirea celor 17 mandate pentru Iași se va face cu respectarea condiției ca partidul să fi atins pragul electoral național de cel puțin 5% din voturi. Procesul de atribuire a mandatelor se desfășoară în două etape: prima la nivel local și a doua la nivel național.
Pentru candidații independenți, este necesar să obțină un număr de voturi cel puțin echivalent cu coeficientul electoral al circumscripției.
Acest coeficient va fi determinat de biroul electoral județean Iași și va fi calculat diferit pentru Cameră și Senat, prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidați (inclusiv cele ale partidelor, alianțelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor din minoritățile naționale) la numărul de deputați, respectiv senatori care urmează să fie aleși în acea circumscripție.
Fii alături de noi pe Facebook