Poeziile scrise de AI sunt preferate celor scrise de oameni, conform unui nou studiu. Cititorii neexperimentaţi de poezii care au participat la studiu au fost mai predispuși să judece poeziile generate de AI ca fiind scrise de oameni decât pe cele scrise de oameni.
Vedeți și Kremlinul ‘aprinde focul’ lângă butelie
Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh, le-a prezentat participanţilor poezii scrise de 10 poeţi celebri de limbă engleză, împreună cu poezii generate în stilul acestor poeţi de ChatGPT 3.5.
Au fost prezentate participanților poezii reale și inspirate de Geoffrey Chaucer, William Shakespeare, Samuel Butler, Lord Byron, Walt Whitman, Emily Dickinson, TS Eliot, Allen Ginsberg, Sylvia Plath și Dorothea Lasky.
Ce este poezia?
„Poate că atunci problema nu este dacă inteligenţa artificială poate scrie poezii mai bune, ci mai degrabă despre ce cred oamenii că este poezia”, a spus poeta Joelle Taylor. „Este un set de rime? Un simţ al muzicalităţii uşor de fabricat? Sau este ceva indefinibil? În plus, eşantioanele pe care le-au folosit pentru a crea algoritmul sunt exemple foarte vechi şi sunt toate scrise de bărbaţi albi din clasa de mijloc sau superioară. Cu alte cuvinte, AI creează ceea ce oamenii cred că este poezia şi nu ceea ce este ea de fapt. este unul dintre cele mai poetice lucruri pe care le-am citit anul acesta”, a adăugat poeta.
Autorii studiului concluzionează faptul că, având în vedere dificultăţile cititorilor de a identifica textele scrise de maşini şi „încrederea lor aparentă că IA nu va genera imitaţii ale experienţei umane”, „ar putea fi util” ca guvernele să urmărească reglementări privind transparenţa IA.
Fii alături de noi pe Facebook