„Frâna de urgență” a fost implementată pentru a proteja produsele agricole ale Uniunii Europene.
Comisia Europeană a decis să activeze „frâna de urgență” pentru mierea provenită din Ucraina, astfel că se vor reintroduce tarifele vamale pentru acest produs în Uniunea Europeană. Măsura va intra în vigoare imediat și va rămâne în aplicare până la 5 iunie 2025. Anunțul a fost făcut vineri de un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.
Olof Gill, purtător de cuvânt pentru Comerț și Agricultură al Comisiei Europene, a explicat că mierea ucraineană importată în UE va fi supusă contingentului vamal al Zonei de Liber Schimb Integral și Profund. Această acțiune face parte din ultimul acord comunitar, care a intrat în vigoare pe 6 iunie, și are scopul de a reînnoi exonerările de taxe pentru diverse produse ucrainene.
„Frâna de urgență” a fost implementată pentru a proteja produsele agricole ale Uniunii Europene. Măsura urmărește să evite ca importurile de miere din Ucraina să creeze dezechilibre pe piețele locale ale UE, o preocupare exprimată de mai multe state membre. Această acțiune face parte dintr-un set de măsuri de salvaguardare menite să protejeze agricultorii din cele 27 de state membre.
Comisia Europeană are capacitatea de a activa măsuri de salvaguardare suplimentare pentru produsele agricole „particular sensibile”. Aceste produse includ carne de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, graunțe, porumb și miere. Tarifele vor fi reintroduse dacă importurile acestor produse depășesc media volumului înregistrat în a doua jumătate a anului 2021 și în anii 2022 și 2023. În cazul mierii, pragul este de 44.417,56 tone.
Citiți și Bruxelles reintroduce taxe pentru ouăle și zahărul din Ucraina din cauza importurilor ridicate
În 2023, importurile din UE provenind din Ucraina au ajuns la 22,8 miliarde de euro, o scădere față de cele 24 miliarde de euro înregistrate în 2021, înainte de începerea războiului din Ucraina. Activarea „frânei de urgență” reflectă îngrijorările crescânde privind impactul importurilor ucrainene asupra sectoarelor agricole europene.