Autoritățile europene mențin doar recomandările de vaccinare pentru grupuri specifice și continuă monitorizarea atentă a situației.
Autoritățile europene din domeniul sănătății au decis să nu implementeze noi măsuri la nivelul Uniunii Europene în privința variantei mpox, considerată a prezenta în continuare un risc „scăzut” pentru populație. Conform Euronews, Comitetul pentru Securitate Sanitară al Comisiei Europene a concluzionat, în urma unei reuniuni cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), că nu este necesară impunerea de controale la frontieră sau inițierea unei campanii de vaccinare la nivelul blocului comunitar.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Euronews că, în prezent, Comitetul pentru Securitate Sanitară (HSC) a stabilit că nu este necesară actualizarea recomandărilor privind vaccinarea împotriva mpox, stabilite în 2022. „Nici acest lucru nu trebuie să fie considerat o urgență de sănătate publică în Europa”, a adăugat purtătorul de cuvânt, subliniind că membrii HSC au convenit asupra importanței unei abordări coordonate și a necesității de a continua monitorizarea situației.
Recomandările actuale de vaccinare rămân aplicabile doar pentru anumite grupuri de risc, fără a se extinde la populația generală. Scopul reuniunii a fost de a discuta evoluția situației mpox în Uniunea Europeană și necesitatea unor măsuri suplimentare, precum vaccinarea generală sau controale la frontieră, măsuri ce au fost excluse în urma discuțiilor.
Săptămâna trecută, mpox a fost declarată urgență de sănătate globală de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din cauza extinderii unui focar în Republica Democratică Congo și în țările africane învecinate. Aceasta este a doua oară când virusul mpox este declarat o urgență globală de sănătate, prima dată fiind în 2022, după o epidemie globală în țări care anterior nu raportaseră cazuri, inclusiv în Europa.
Citiți și Mpox: Ce este noua urgență sanitară declarată de OMS și cum se răspândește virusul
ECDC a avertizat că este „foarte probabil” ca Europa să înregistreze mai multe cazuri importate de mpox din cauza răspândirii virusului în Africa, recomandând „niveluri ridicate de planificare a pregătirii și activități de sensibilizare” pentru gestionarea cazurilor în regiune.