„Decizia este revoltătoare și reprezintă o încălcare flagrantă a unei decizii CJUE” a declarat Ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
O instanță de apel din Malta a refuzat cererea României de a-l extrăda pe Paul-Philippe al României, care trebuie să execute o pedeapsă de trei ani și patru luni de închisoare pentru retrocedarea ilegală a Fermei regale de la Băneasa. Decizia, anunțată luni, a fost criticată de oficialii români, care consideră că instanța malteză a ignorat o hotărâre esențială a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Conform Agerpres, Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a descris decizia drept „revoltătoare”, subliniind că aceasta încalcă o hotărâre clară a CJUE. Potrivit ei, instanța din Malta a refuzat mandatul de arestare european invocând riscuri legate de condițiile de detenție din România.
Gorghiu a subliniat că România a oferit toate garanțiile necesare privind condițiile din penitenciare, conform standardelor Uniunii Europene. Ea a anunțat că va propune o reacție diplomatică la această decizie.
În 2020, Paul-Philippe al României a fost condamnat definitiv la trei ani și patru luni de închisoare, dar a fugit din țară înainte de sentință. Deși a fost prins în Franța în 2022, extrădarea sa a fost refuzată. În 2024, CJUE a decis că justiția franceză a greșit, iar autoritățile române sperau ca instanțele din Malta să țină cont de această hotărâre.
Citiți și Prințul Paul-Philippe al României va rămâne în Malta sub supraveghere strictă
La sfârșitul lunii aprilie 2024, Paul-Philippe s-a mutat în Malta, unde a fost reținut. Cu toate acestea, instanța malteză a refuzat să execute mandatul de arestare, complicând eforturile României de a-l aduce în fața justiției.