Pe de altă parte, grupul „Anonymous” a dezvăluit în totalitate actele electorale prin intermediul rețelelor sociale.
Uniunea Europeană (UE) își exprimă în continuare îngrijorarea față de escaladarea tensiunilor în Venezuela după alegerile din 28 iulie. Cel mai recent incident a avut loc când lidera opoziției María Corina Machado și candidatul prezidențial Edmundo González Urrutia au publicat un comunicat prin care cereau militarilor să „se pună de partea poporului” în fața suspiciunilor de fraudă electorală. În răspuns, Parchetul venezuelean a inițiat o investigație penală împotriva celor doi opozanți pentru presupusă „incitare la insurrecție”.
În reacție la aceste evenimente, UE a cerut guvernului venezuelean să oprească „campania de intimidare juridică” împotriva opoziției. Peter Stano, purtător de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell, a solicitat autorităților venezuelene să „înceteze această campanie de intimidare” și a exprimat profunda îngrijorare a blocului european față de situația din țară.
Între timp, Consiliul Național Electoral din Venezuela a livrat actele de votare Tribunalului Suprem de Justiție (TSJ) după ce acesta i-a acordat un termen de trei zile pentru a face acest lucru. TSJ, controlat de regimul chavist, va revizui rezultatele printr-un „proces de expertiză a materialelor prezentate” într-un interval de până la 15 zile, cu posibilitatea de prelungire, conform președintei TSJ, Caryslia Rodríguez.
Pe de altă parte, grupul „Anonymous” a dezvăluit în totalitate actele electorale prin intermediul rețelelor sociale, iar media internaționale precum Washington Post, New York Times și El País au realizat expertize care ar confirma victoria candidatului opoziției Edmundo González. În plus, liderii politici din întreaga lume sunt de acord că Nicolás Maduro a pierdut alegerile care au avut loc acum 11 zile.
Guvernul venezuelean a acuzat ieri Statele Unite de „presiuni asupra guvernelor din regiune” pentru a „promova o schimbare” în rezultatul alegerilor prezidențiale. Conform unui comunicat al guvernului venezuelean, Washingtonul ar folosi informații de la CIA și de la mass-media corporativă pentru a influența țările vecine. Aceste acuzații vin după ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a reafirmat că pentru Statele Unite câștigătorul legitim al alegerilor este Edmundo González Urrutia.
În plus, guvernul venezuelean a acuzat Chile de „a se închina în fața abuzurilor ultraderechiste și fasciste” după ce președintele chilian, Gabriel Boric, a condamnat deschiderea investigației împotriva María Corina Machado și Edmundo González Urrutia. Cancelarul venezuelean, Yván Gil, a răspuns lui Boric pe rețelele sociale, apărarea justiției venezuelene și criticând practicile democratice din Chile.
Pe de altă parte, președintele venezuelean Nicolás Maduro a îndemnat populația să elimine aplicația de mesagerie WhatsApp, acuzând-o că este folosită pentru a amenința tineretul și liderii populari. Maduro a anunțat că își va muta contactele pe Telegram și WeChat și a cerut venezuelenilor să urmeze exemplul său. Această decizie se înscrie într-un context de tensiuni tot mai mari și acuzații împotriva platformelor de socializare, care, potrivit guvernului, promovează diviziunea și ura între venezueleni.
Citiți și UE își exprimă îngrijorarea și solicită verificarea documentelor electorale din Venezuela