40 la sută din români, adică 7 milioane de cetățeni, nu au conturi bancare și nu lucrează în nici un fel de astfel de instituții bancare. Mai mult, 47 la sută dintre români încă preferă să-și plătească facturile cu “cash”.
Potrivit unei analize a Hotnews, România este într-un nedorit “top 15” al statelor cu cea mai mare pondere a populației – în jur de 40% – care nu e bancarizată, țara noastră aflându-se din această perspectivă în compania unor state precum Kenya sau Kazakhstan. “Se observă menținerea apetitului pentru tranzacții în numerar atât la persoane fizice, cât și la companii. Iar în acest context, pe fondul ponderii ridicate a populației rurale (care utilizează preponderent numerarul), recomandăm ca tranziția către soluții digitale de plată să fie treptată, iar băncile să mențină o prezență adecvată în teritoriu”, spun oficialii Băncii Naționale a României.
De ce preferă românii plățile în numerar, în loc să-și deschidă conturi bancare? 34% spun că nu au încredere în bănci, 33% spun că serviciile bancare sunt prea scumpe, 14% motivează că nu au suficienți bani, iar 10% că banca e prea departe de ei. În plus, datele Băncii Mondiale arată că un sfert din angajații români încă își primesc salariul „în plic”.
Vedeți și: https://iasitvlife.ro/stiri/bani-de-la-stat-pentru-cei-care-folosesc-cnp-ul-fiscal/
Practic, aproape jumătate dintre români își plătesc facturile la utilități cu numerar, așa ca România se situează pe ultimul loc, 27, din cele 27 de state membre ale UE în ediția din 2021 a Indicelui economiei și societății digitale. Bancherii spun că principalele dificultăți întâmpinate în digitalizarea bancară sunt costurile IT ridicate, capacitatea de atragere a personalului calificat și asigurarea securității cibernetice. “Date fiind tendința de îmbătrânire a populației, abilitățile informatice și disparitățile mari de acces la servicii financiare, atât pe regiuni, cât și pe categorii de venituri, este de așteptat ca băncile să mențină un nivel adecvat de servicii bancare non-digitale, pentru a se evita riscul de excluziune financiară din cauza digitalizării accelerate”, mai spun reprezentanții Băncii centrale.