Consiliul cere o verificare independentă: „Orice încercare de a întârzia publicarea completă a proceselor-verbale va genera mai multe îndoieli”.
Uniunea Europeană (UE) a exprimat duminică îngrijorarea sa privind situația din Venezuela și a solicitat o verificare independentă a registrelor electorale după votările din 28 iulie. Consiliul Național Electoral (CNE) l-a declarat câștigător pe Nicolás Maduro, dar acest rezultat a fost contestat de observatorii internaționali. „Rapoartele misiunilor internaționale de observare electorală arată clar că alegerile prezidențiale din 28 iulie nu au respectat standardele internaționale de integritate electorală”, a afirmat UE într-un comunicat. UE a cerut CNE să publice procesele-verbale oficiale ale secțiilor de votare, subliniind că „fără dovezi care să le susțină, rezultatele publicate pe 2 august de CNE nu pot fi recunoscute”.
Maduro critică Uniunea Europeană
Ca răspuns la declarațiile UE, Nicolás Maduro a numit Uniunea Europeană și pe Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, drept „rușine”. În cadrul unui eveniment cu Garda Națională Bolivariană, Maduro a atacat UE pentru că l-a recunoscut pe Juan Guaidó ca președinte interimar. „Uniunea Europeană scoate din nou aceeași placă, aceeași Uniune Europeană care l-a recunoscut pe (Juan) Guaidó, o rușine Uniunea Europeană, domnul Borrell este o rușine, a dus Ucraina la război și acum se spală pe mâini”, a spus Maduro.
Răspunsuri din partea guvernului chavist
Ministrul de externe Yván Gil a criticat dur comunicatul UE și l-a atacat pe Josep Borrell, apărând independența Venezuelei. „Scoateți-vă nasul din Venezuela și respectați că aici este un popor care și-a câștigat independența cu sânge și foc”, a spus Gil. Comunicatul UE menționează că dovezile disponibile sugerează o victorie a opoziției. „Copiile proceselor-verbale publicate de opoziție și revizuite de organizații independente arată că González Urrutia ar părea să fie câștigătorul alegerilor prezidențiale cu o majoritate semnificativă”, a spus UE.
Apel pentru transparență electorală
UE a cerut o verificare independentă a registrelor electorale, în acord cu solicitarea guvernului din Chile. Bruxelles a insistat ca această verificare să fie făcută de o entitate internațională de renume, subliniind importanța transparenței în acest moment critic. UE a reamintit autorităților venezuelene necesitatea de a respecta pe deplin drepturile omului, inclusiv de către forțele de securitate.
Sprijin internațional și mediere
Înainte de o întâlnire virtuală între președinții Lula da Silva, Andrés Manuel López Obrador și Gustavo Petro cu Nicolás Maduro, UE a apreciat eforturile acestor lideri de a găsi o soluție negociată la criză. Șapte țări europene, inclusiv Franța, Italia, Germania, Țările de Jos, Portugalia, Polonia și Spania, au cerut publicarea rapidă a proceselor-verbale și au condamnat persecuția manifestanților. Aceste țări, cu o prezență semnificativă în Caracas, susțin transparența și respectarea drepturilor omului.
Proteste, represiune și „centre de reeducare”
Protestele împotriva regimului Maduro continuă în Venezuela. Mii de persoane au ieșit în stradă pentru a susține opoziția, scandând „fraudă electorală”. Regimul Maduro a anunțat arestarea a 2.000 de persoane și construirea a două închisori de maximă securitate care vor servi ca „centre de reeducare”. Guvernul a avertizat că „nu va exista iertare” pentru cei arestați, intensificând tensiunile din țară. Lidera opoziției, María Corina Machado, care a condus un marș masiv în weekend, a declarat: „Contăm pe lumea democratică pentru a avansa în tranziția care a început deja”.