Recital vocal-instrumental, susținut de soprana Marina Porumb, tenorul Gabriel Bîrjovanu și pianista Ina Cristea pe 30 iulie la Palatul Culturii.
Ateneul Național din Iași alături de Palatul Culturii vă invită să participați la o nouă serie de experiențe unice dedicate iubitorilor de muzică de calitate, într-un cadru elegant și în compania extraordinară a unor interpreți de excepție!
Astfel, continuă seria concertelor desfășurate în Holul de Onoare al Palatului Culturii –Marți, 30 iulie 2024, de la ora 20:00 cu un recital vocal-instrumental, susținut de soprana Marina Porumb, tenorul Gabriel Bîrjovanu și pianista Ina Cristea.
Soprana Marina Porumb este absolventa a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Interpretare, secția Canto Clasic, la clasa prof. univ. dr. Ada Burlui. Pe parcursul activității sale artistice a urmat cursuri de măiestrie vocală cu prof. dr. Theodore Coresi și cu prof.univ. dr. Eleonora Enăchescu. Soprana a colaborat cu Opera Națională Română din Iași, a susținut recitaluri în cadrul Societății Scriitorilor fără Frontieră și în cadrul Societății de Medici și Naturaliști din Iași.
De asemenea, a fost invitată pentru momente artistice la numeroase vernisaje, lansări de carte în cadrul unor importante instituții de cultura, muzee, biblioteci din Iași.
Cu o carieră de peste 20 de ani pe scena teatrului liric, tenorul Gabriel Bîrjovanu a fost artist liric al Operei Naționale din Iași și al Operei Naționale Norvegiene din Oslo.
Pe parcursul activității sale de artist liric, tenorul a evoluat în peste 1700 de spectacole de operă și concerte simfonice sub bagheta unor mari dirijori precum, Antoni Pappano, Zubin Mehta, Riccardo Muti. A interpretat roluri secundare precum: Gaston din La Traviata, Parpignol din La Bohème, Il Messaggero din Aida, Malcolm din Macbeth, Yamadori din Madama Butterfly. A fost invitat în companii private ca solist pentru rolurile Alfredo din La Traviata, Don Jose din Carmen și Rodolfo din La Bohème. De asemenea, a fost unul dintre protagoniștii show-lui de mare succes „The 12 Tenors” din Germania. În decembrie 2023, și-a făcut debutul pe scena ONRI în rolul lui Gabriel von Eisenstein din opereta Liliacul de Johann Strauss fiul.
Pianista Ina Cristea este în prezent este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, profesor de pian și interpret vocal.
A urmat 12 ani de muzică la Școala de Arte „Octav Băncilă” din Iași, secția pian, apoi a absolvit studiile de licență, master și doctorat la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași.Pasionată de jazz, a făcut parte din Clubul de Jazz al Casei de Cultură a Studenților și, sub tutela profesorului Romeo Cozma, a participat la Festivaluri studențești, concertând în Iași, Sibiu și Cluj. Iubirea pentru romanță i-a adus premii la Festivalul-Concurs „Crizantema de Aur”, atât la secțiunea Interpretare Muzicală cât și la cea de Creație, unde a reprezentat piese compuse de regretatul compozitor Titel Popovici, cel căruia îi și datorează prezența la acest festival.
În anul 2013 a colaborat cu Tierra Sin Pan, susținând concerte în Iași și bucurându-se de descoperirea unei noi pasiuni, muzica lui Piazzola. A fost invitată la emisiuni radio și televizate, atât pe plan local, cât și național. De asemenea, a făcut parte din jurii la concursuri și festivaluri naționale și internaționale.
Citiți și Un mesaj sau un salut?
Program:
Aria Vissi d’arte, vissi d’ amore (Tosca) din opera Tosca de G. Puccini
Aria Quando me’n vo (Musetta) din opera La Bohème de G. Puccini
Aria O mio babbino caro (Lauretta) din opera Gianni Schicchi de G. Puccini
Arie Vilja (Hanna Glavary) din opereta Văduva veselă de Fr. Lehar
Aria Meine Lippen sie Kussen so heiss (Giuditta) din opereta Giuditta de Fr. Lehar
Duet O soave fanciulla (Mimi – Rodolfo) din opera La Bohème de G. Puccini.
Bis:
Duet La cidarem la mano (Zerlina – Don Giovanni) din opera Don Giovanni de W. A. Mozart
Duet Lippen schweigen (Hanna – Danilo) din opereta Văduva veselă de Fr. Lehar