Rareș-Petru Achiriloaie a recunoscut că motivele autorităților britanice de a interveni sunt legale și îndreptățite.
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) din România, Rareș-Petru Achiriloaie, a declarat că evenimentele de la Leeds sunt „triste și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică”. Potrivit lui Achiriloaie, emoțiile au înlocuit rațiunea și, în ciuda intențiilor bune, situația a degenerat într-o revoltă. „Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut decurge mai bine de ambele părți, însă este crucial să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm”, a adăugat el.
Președintele ANPDCA a recunoscut că motivele autorităților britanice de a interveni sunt legale și îndreptățite. „Colegii noștri de la oficiul consular au discutat cu autoritățile britanice și am înțeles motivele lor. Totuși, am punctat că situația putea fi gestionată mai bine. Reiterez faptul că violența nu este niciodată soluția, iar obiectivul nostru este să asigurăm protecția întregii comunități românești, așa cum și cetățenii britanici își doresc să se simtă în siguranță”, a spus Achiriloaie.
Incidentul din Leeds, care a avut loc joi, 18 iulie, a generat o serie de violențe de stradă. Într-un cartier din Leeds, mai multe persoane, inclusiv români, au distrus și răsturnat o mașină de poliție și au dat foc unui autobuz. Această escaladare a violenței a început după ce autoritățile britanice de protecția copilului au încercat să ia copiii unei familii de români, după ce unul dintre aceștia a ajuns la spital cu o lovitură la cap.
În urma incidentelor, nouă cetățeni români au fost reținuți de poliția britanică. Ulterior, opt dintre aceștia au fost eliberați, conform Ministerului de Externe al României. Rareș-Petru Achiriloaie a subliniat că instituția pe care o conduce va continua să monitorizeze cazul și să se implice ori de câte ori va fi necesar pentru a reprezenta drepturile copiilor români.
Citiți și MAE confirmă implicarea unei familii de români în incidentele violente din Leeds
Achiriloaie a adăugat că ANPDCA va colabora cu Consulatul General al României la Manchester pentru a găsi cea mai bună soluție pentru cei patru copii care, în prezent, se află în siguranță sub supravegherea autorităților britanice. „Urmează să facem demersuri concrete pentru a asigura bunăstarea copiilor și pentru a găsi soluții adecvate pentru această situație delicată”, a concluzionat președintele ANPDCA.