Expunerea la razele soarelui este inevitabilă, mai ales în timpul verii. Deși soarele are numeroase beneficii, cum ar fi stimularea producției de vitamina D și îmbunătățirea stării de spirit, radiațiile UV emise de acesta pot avea efecte negative asupra pielii.
Radiațiile solare induc stresul oxidativ care determină modificări ale structurii colagenului, ceea ce duce la reducerea elasticității și fermității pielii. Expunerea constantă la soare poate favoriza apariția ridurilor, a liniilor fine, modificarea texturii pielii și reducerea nivelului de hidratare.
Radiațiile UVA pătrund mai profund, în comparație cu cele UVB, mai exact la nivelul dermului. În urma expunerii prelungite, radiațiile UVA degradează structura colagenului și reduc sinteza acestuia, ceea ce duce la apariția ridurilor fine, a petelor pigmentare și a fotoîmbătrânirii.
Radiațiile UVB afectează stratul superior al pielii unde este absorbit de un nivel ridicat de radiații. Spre deosebire de radiațiile UVA, radiațiile UVB sunt mai puternice, fiind responsabile de arsurile solare, de apariția petelor pigmentare și a semnelor de îmbătrânire precoce.
Razele luminii albastre (HEV) sunt prezente în cantități mari în lumina zilei și ori de câte ori folosim dispozitivele digitale moderne, care emit la rândul lor, lumina albastră. Acestea pătrund și mai profund în straturile pielii comparativ cu razele UV. Lumina albastră induce metaloproteinazele din celulele de la nivelul pielii, degradând structura colagenului, contribuind la fotoîmbătrânire. În plus, blochează formarea de colagen și repararea structurii afectate.
Radiațiile IR-A acționează la cel mai profund nivel. În urma expunerii îndelungate, sunt implicate în reducerea sintezei de colagen ce contribuie la accentuarea proceselor de hiperpigmentare și fotoîmbătrânire.
Cum te poți proteja de razele soarelui?
Evită expunerea la soare în orele de vârf. Radiațiile UV sunt cele mai intense între orele 10:00 și 16:00. Dacă este posibi, evită expunerea la soare în acest interval.
Folosește îmbrăcăminte de protecție. Hainele lungi și ușoare, pălăriile cu boruri largi și ochelarii de soare cu protecție UV pot reduce semnificativ expunerea la soare. Există și haine speciale cu protecție UV încorporată care sunt foarte eficiente.
Hidratează-te corespunzător. Soarele poate provoca deshidratare rapidă, de aceea este indicat să bei suficiente lichide pentru a-ți menține pielea și corpul hidratate.
Folosește SPF. Aplicarea unei creme cu un factor de protecție solară adecvat este esențială. Pentru zilele obișnuite, un SPF de 25 este suficient, dar pentru expunerea prelungită la soare este recomandat un SPF cu factor de protecție 50. Aceasta trebuie reaplicată la fiecare două ore sau după înot sau transpirație excesivă.
Doctor Fiterman SUN PROTECT SPF 50 SPF este o cremă hidratantă ce conferă triplă protecție împotriva arsurilor solare, fotoîmbătrânire și a apariției petelor pigmentare. Asigură protecție completă pentru toate tipurile de piele împotriva razelor UVA, UVB, HEV și IR-A.
Doctor Fiterman SUN PROTECT SPF 50 SPF:
Oferă protecție medie împotriva razelor UVA, UVB, HEV și IR-A
Are o textură potrivită pentru toate tipurile de ten
Pătrunde ușor în piele fără a lăsa urme albe