Din toamnă, România va adopta salariul minim european, eliminând astfel subiectivitatea politică din echilibrarea acestuia.
Decizia va fi luată pe baza unor criterii economice clare, fără să mai fie influențată de interesele politicienilor sau de promisiunile lor electorale.
Noul salariu minim va fi calculat ca fiind jumătate din salariul mediu și va fi ajustat în funcție de inflație și productivitatea muncii. Potrivit cercetărilor, în prezent, salariul minim reprezintă mai puțin de jumătate din salariul mediu și nu asigură un nivel de trai decent.
Conform unei directive europene pe care ne-am angajat să o implementăm, salariul minim european va fi determinat în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, pentru a reflecta costul vieții. Fiecare țară va avea propriul său salariu minim european, care va garanta un nivel decent de trai, potrivit stirileprotv.ro.
În acest moment, salariul minim nu este suficient pentru a asigura un trai decent unei persoane în România, conform cerințelor directivei europene. Din luna următoare, salariul minim net va ajunge la aproximativ 2400 de lei, însă conform estimărilor experților, pentru a duce o viață decentă, un adult singur ar avea nevoie de aproximativ 3800 de lei pe lună. Această sumă include cheltuieli pentru hrană, locuință, îmbrăcăminte, educație, activități recreative și un fond de economii.
Citiți și Focar de tuberculoză la o grădiniță privată din Rediu. Ce spun autoritățile
Specialiștii afirmă că acest calcul nu este motivat de interese electorale, ci este fundamentat pe indicatori economici.
Potrivit unei variante de lucru, calculul salariului minim european va fi făcut având ca punct de referință 50% din salariul mediu național. Vor fi luați în considerare și alți doi indicatori – puterea de cumpărare și productivitatea muncii.
Din iulie, chiar dacă salariul minim pe economie va crește și va aduce 280 de lei în plus față de acum, tot va însemna mai puțin de jumătate din salariul mediu net.