„Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică profundă a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru a elimina riscul de a crea posibile vulnerabilități pentru România”, a explicat biroul președintelui.
Klaus Iohannis a anunțat, după ce a prezidat reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din București, că România, membru al NATO, va dona un sistem de rachete Patriot Ucrainei pentru a sprijini Kievul în fața bombardamentelor continue ale forțelor ruse asupra zonelor civile și infrastructurilor energetice.
Oficiul președintelui român Klaus Iohannis a declarat că decizia a fost luată în strânsă coordonare cu aliații și este condiționată de obținerea de către România a unui sistem similar sau echivalent. „Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică profundă a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru a elimina riscul de a crea posibile vulnerabilități pentru România”, a adăugat biroul președintelui.
Sistemul de apărare aeriană de fabricație americană, care va fi trimis Ucrainei, este unul dintre cele câteva deținute de România. În contextul actual, este esențial ca Ucraina să primească sprijin pentru a se apăra împotriva atacurilor rusești. „În același timp, vor continua discuțiile cu aliații pentru a întări și mai mult apărarea aeriană a țării noastre”, a subliniat Iohannis.
Statele Unite au donat deja un sistem Patriot Ucrainei, iar la începutul acestei luni, alți aliați, inclusiv Germania, au furnizat și ei sisteme de apărare aeriană. Aceste măsuri sunt menite să ajute Ucraina să-și apere teritoriul împotriva agresiunii rusești, iar România se alătură acestui efort colectiv.
Citiți și Prim-ministrul Ucrainei speră ca România să trimită sisteme Patriot pentru a lupta împotriva Rusiei
La sfârșitul lunii aprilie, Spania a confirmat, de asemenea, că va trimite Ucrainei o partidă de rachete Patriot pentru a fi utilizate de armata ucraineană în apărarea împotriva ofensivei rusești. Funcționarii americani au făcut presiuni constant pentru ca aliații să furnizeze sisteme de apărare aeriană Kievului, deși unele națiuni din Europa de Est au fost reticente în a ceda aceste sisteme de înaltă tehnologie.