Refluxul gastric, cunoscut și sub numele de reflux gastro-esofagian apare atunci când conținutul acid din stomac se întoarce în esofag, provocând iritații ale mucoasei esofagului. Printre simptomele acestuia se numără arsurile în capul pieptului, regurgitația acidă, indigestia, tusea și inflamația faringelui și a laringelui (legate de reflux).
Esofagul este tubul care transportă saliva, alimentele și lichidele din cavitatea bucala către stomac. La trecerea dintre esofag si stomac se găsește sfincterul esofagian inferior care este un inel muscular ce funcționează ca o valvă, permițând alimentelor să treacă în stomac. Atunci când sfincterul nu se închide corespunzător sau se relaxează, acidul gastric se poate întoarce către esofag.
Printre factorii de risc ai bolii de reflux gastro-esofagian se numară consumul de alcool, obezitatea, sarcina, fumatul, consumul de alimente care cresc aciditatea gastrică sau care relaxează sfincterul.
Ce putem face atunci când ne confruntăm des cu reflux gastric:
1. Alimentația este foarte importantă. Evită alimentele și băuturile care pot agrava refluxul gastric, cum ar fi alimentele grase, picante sau acide, ciocolata, cafeaua, alcoolul și băuturile carbogazoase. Fii atent la ce alimente îți provoacă reflux sau îți cresc aciditatea și încearcă să le eviți.
2. Renunță la fumat. Acesta poate agrava refluxul gastric prin relaxarea sfincterului esofagian inferior și prin creșterea producției de acid gastric.
3. Consumă porții mai mici și evită să mănânci în grabă. Reducerea dimensiunii porțiilor poate ajuta la scăderea presiunii asupra sfincterului esofagian inferior.
4. Evită consumul de alimente cu câteva ore înainte de culcare. Așteaptă cel puțin două sau trei ore înainte de a te culca. Poziția culcată poate agrava refluxul gastric.
5. Excesul de greutate poate crește presiunea asupra stomacului și a sfincterului esofagian inferior, contribuind la refluxul gastric. Menținerea unei greutăți sănătoase prin dietă echilibrată și exerciții regulate poate fi benefică.
6. Dormi cu capul mai ridicat, la aproximatix 20 de cm, pentru a evita întoarcerea acidului din stomac.
GASTIMAX® Med contribuie la ameliorarea simptomelor refluxului gastro-esofagian: senzația de arsură în capul pieptului, regurgitația acidă, indigestie, tuse și inflamația faringelui și a laringelui.
• protejează mucoasa esofagiană de acțiunea acidului gastric
• formează o barieră protectoare, ce impiedică refluxul acid
În cazul în care modificările alimentare și schimbarea stilului de viață nu ajută la ameliorarea simptomelor, mergi la medic pentru un diagnostic și un tratament adecvat. Ai grijă de tine și nu uita că schimbarea stilului de viață și echilibrul sunt foarte importante.