Raportul examinează în detaliu problemele de crimă organizată cu care se confruntă România, aflată pe ruta traficanților de persoane și droguri.
România a făcut progrese semnificative în combaterea corupției, conform raportului Global Initiative Against Transnational Organized Crime (GI-TOC), susținut de guvernele SUA și UE. Raportul analizează cu amănuntul problemele legate de criminalitatea organizată, cu accent pe rutele traficanților de persoane și droguri care traversează țara noastră.
Potrivit GI-TOC, România a înregistrat avanse importante în lupta împotriva corupției, deși există îngrijorări persistente legate de acest fenomen, în special în ceea ce privește achizițiile publice. Totuși, demiterile unor figuri politice de rang înalt din funcțiile publice, în urma investigațiilor privind abuzul de putere în beneficiul personal, indică o schimbare semnificativă în abordarea corupției.
Raportul subliniază și capacitatea României de a gestiona criza refugiaților provocată de invazia rusă în Ucraina. Chiar dacă au existat îndoieli cu privire la această abilitate, autoritățile române au reușit să ofere sprijin refugiaților și să îi protejeze de traficanți și rețele de crimă organizată.
Crima organizată nu pare să aibă o influență semnificativă asupra procesului democratic din România, însă corupția la nivel guvernamental și politic rămâne o problemă majoră. Încrederea în autorități a fost erodată de-a lungul timpului, de la regimul de frică din timpul dictaturii, la neîncrederea în respectarea legii în perioada post-comunistă.
De asemenea, Direcția Națională Anticorupție este apreciată pentru eforturile sale în combaterea corupției. Guvernul României a adoptat și implementat Strategia Națională Anticorupție 2021–2025, concentrându-se pe îmbunătățirea măsurilor împotriva corupției în sectoarele sănătății și protecției mediului. De asemenea, țara a depus eforturi pentru consolidarea cooperării internaționale în combaterea criminalității organizate, inclusiv traficul de persoane, criminalitatea financiară și cea cibernetică.