România s-a angajat să sprijine Inițiativa Coreei de Sud privind energia fără emisii de dioxid de carbon (CFE), care a fost propusă în septembrie anul trecut.
Ministerul Comerțului, Industriei și Energiei din Coreea de Sud a declarat luni că a discutat despre extinderea parteneriatului său industrial cu România, concentrându-se în special pe sectoarele energiei nucleare și a apărării.
Conform Yonhap, în timpul întâlnirii, ministrul Ahn Duk-geun s-a întâlnit cu omologul său român, Stefan Radu Oprea, la Seul, pentru a schimba idei despre cum să consolideze cooperarea în comerț și investiții.
Ambele țări au fost de acord că este important să avanseze către neutralitatea carbonului, iar România s-a angajat să sprijine Inițiativa pentru Energie Fără Carbon (CFE), propusă de președintele Yoon Suk Yeol în septembrie anul trecut, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite.
Coreea de Sud a subliniat că este partenerul optim pentru România în domeniul energiei nucleare, oferind prețuri competitive, calitate și livrare promptă.
Citiți și AIEA avertizează asupra situației precare de la centrala nucleară ucraineană ocupată de Rusia
În luna iunie, Corporația de Energie Nucleară și Hidraulică din Coreea de Sud (KHNP) a încheiat un acord cu compania nucleară românească SNN pentru construirea unei facilități de eliminare a tritiului, destinată extragerii și stocării sigure a acestei substanțe din apa grea.
În plus, Coreea de Sud și-a exprimat interesul în consolidarea legăturilor în domeniul apărării cu România, subliniind că sistemele lor avansate pot contribui semnificativ la modernizarea armatei române. Ministerul a evidențiat, de asemenea, posibilitatea îmbunătățirii colaborării în domeniul apărării prin investiții, transfer de tehnologie și cooperare în export către țări terțe.