Ministerul Sănătăţii a schimbat, din nou, protocolul pentru tratarea pacienţilor COVID-19, la mai bine de un an de când ne-am obişnuit să trăim cu infecţia cu SARS-CoV-2 la fel cum o facem cu gripa. Aliniindu-ne recomandărilor la nivelul Uniunii Europene, România renunţă astfel la un alt medicament recomandat a fi „minune” la momentul descoperirii: molnupiravir.
A fost primul medicament administrat pe cale orală recomandat în tratarea COVID-19 şi a fost unul dintre „stâlpii” tratamentului în România din 2022 încoace. Deşi cu o eficienţă de doar aproximativ 50% în prevenirea formelor grave, dacă era luat în primele faze ale bolii, molnupiravirul era alternativa la bine-cunoscutul Remdesivir din pandemie.
Remdesivir care, într-o schemă mai veche de tratament, în România se oferea bolnavilor de la Terapie Intensivă, când el era cel mai eficient (la fel ca molnupiravirul) dacă era luat în fazele incipiente, înaintea apariţiei simptomelor severe, scrie ziaruldeiasi.ro.
Cel mai bun medicament pentru COVID-19 devine în sfârşit normă în România
Dar ce s-a modificat, concret, în ianuarie 2024? În afară de excluderea molnupiravirului, specialiştii din Ministerul Sănătăţii recomandă utilizarea pe scară largă a unui alt tratament, compus din două medicamente antivirale, Nirmatrelvir/Ritonavir, comercializat sub denumirea de Paxlovid. Acesta din urmă este produs de compania Pfizer şi a arătat că, administrat din timp, duce la reducerea cu până la 90% a şanselor de a dezvolta forme grave de COVID-19.
Acest medicament nu a fost disponibil iniţial în România, la apariţia sa, în urma unor neînţelegeri în condiţiile impuse de Pfizer pentru livrare şi legislaţia curentă din ţara noastră. Dar este disponibil de aproximativ un an, în diferite forme şi cantităţi, iar acum devine, în România, ceea ce este deja în mai multe ţări europene şi SUA: stâlpul principal al tratamentului anti-COVID-19.
Ce spun specialiştii, practic: formele asimptomatice nu necesită tratament medicamentos, iar pacienţii care nu sunt din zone de risc şi fac COVID-19 cu forme uşoare trebuie să trateze eventualele simptome care apar. Despre antivirale, recomandarea este să fie folosite cât mai devreme în cursul bolii, ceea ce presupune şi o diagnosticare timpurie a infectării, în special în cazul pacienţilor care au un risc de a dezvolta forme severe (vârstnicii, copiii, cei care au diferite co-morbidităţi etc.).
„Remdesivir se recomandă la pacienţii spitalizaţi, în formele uşoare şi medii de boală la pacienţi cu factori de risc pentru evoluţie severă şi în formele severe. Tratamentul antiviral cu administrare orală (nirmatrelvir/ritonavir) poate fi folosit în formele uşoare şi medii de boală, la pacienţii evaluaţi clinic, imagistic şi biologic, atât la pacienţii spitalizaţi cât şi la cei trataţi în ambulator”, se precizează în ordinul de ministru.
Practic: Remdesivir se va da doar pacienţilor care necesită spitalizare, înainte să intre în stare gravă, în timp ce cu Paxlovid pacienţii pot pleca acasă de la spital, după ce au fost evaluaţi şi s-a determinat că starea lor nu necesită internare. Tot Remdesivir se va da pacienţilor internaţi în stare gravă, care nu au fost diagnosticaţi la timp. Paxlovidul nu este recomandat deloc pentru formele severe.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro