Să fii fericit poate însemna zeci sau chiar sute de lucruri. Iar de-a lungul vieții, ele se schimbă în funcție de contextul în care te afli, starea socială, întâmplările care te afectează și oamenii cu care interacționezi. Să fii fericit nu este un statut permanent, ci o condiție pe care trebuie să o recunoști de mai multe ori pe parcursul vieții.
Vrei să afli secretul fericii? Bazat pe cel mai lung studiu din acest domeniu (Harvard Study of Adult Development, început în 1930), efectuat de cercetătorii de la Harvard, vom încerca să oferim un răspuns pentru ce ar putea însemna fericirea din mai multe perspective.
Fericirea temporară
Există sute, mii sau poate chiar un infinit de factori care îți pot genera fericire temporară, dar aceasta este de fapt, bucurie. De exemplu, dacă un jucător de cazino care a dezvoltat o adicție pentru jocurile de noroc și nu mai are voie să ia contact cu aceste activități, va simți o fericire uriașă să se joace la păcănele demo. Pur și simplu se va juca de plăcere, fără riscuri, fără bani pierduți și fără contraindicații, ceea ce îl va bucura pentru un timp.
Dar dacă se va juca mereu la aceleași jocuri, procesul devine anost, iar intensitatea bucuriei scade treptat. Iar exemplele pot continua cu referințe la toate valențele mediului înconjurător. Dietele sănătoase, sacrificiile pentru cei din jurul nostru, exercițiile fizice. Dacă toate acestea provoacă fericire pe termen scurt, cu siguranță vor ajunge la un moment dat să nu te mai facă să te simți la fel de fericit. Evident, există și cazuri particulare care fac excepție de la regulă.
Câte tipuri de fericire există
Dacă ne referim strict la viața umană, din punct de vedere științific există trei tipuri de fericire pe care o putem atinge, dacă privim prin lupa fiecărei situații:
- Frumusețea Vieții – Atunci când dezvoltarea personală, cunoașterea de sine, job-ul, dar și jocul sunt într-o relație echilibrată oferind astfel satisfacție și fericire, fiind privite permanent cu o doză de optimism.
- Sensul Vieții – Fericire care poate fi atinsă când scopul final al vieții noastre este mai presus de propriile dorințe. Munca depusă pentru binele viitorului celorlalți poate aduce împlinirea supremă și fericirea.
- Plăcerea Vieții – Să profiți de orice lucru mărunt din jurul tău și să colecționezi momente de bucurie temporară, dar care cumulat, te ajută să privești viața într-un mod pozitiv.
Punându-le pe cele trei prin filtrul studiului de la Harvard, observăm că dintre toate lucrurile mărunte și sentimentele momentane care ne aduc fericirea, relațiile interumane sunt cele care ne pot oferi o viață fericită în adevăratul sens.
Un studiu pornit acum aproape 100 de ani
În anul 1930, toți cei care au fost chestionați în cadrul acestui studiu au oferit detalii despre viața personală, relațiile pe care le au cu oamenii din jurul lor, detalii despre job, cât de bucuroși sunt, etc. De-a lungul anilor, studiul a tot continuat să se diversifice, să crească în complexitate și să se ramifice în alte studii mult mai nișate pe categorii de oameni și grupuri.
Asemănarea dintre toate rezultatele generate în toți acești ani este că relațiile interumane sunt un puternic determinant al fericirii oamenilor de toate tipurile, din toate zonele geografice de pe glob.
Oamenii care sunt mult mai apropiați și au conexiuni mult mai puternice cu membrii familiei, prieteni sau chiar alte persoane din oraș sau comunitatea în care conviețuiesc, sunt mult mai fericiți. Cu cât ești într-o relație de armonie, prietenie, respect cu mai multe persoane din jurul tău, cu atât ești și mai sănătos, dar și mai fericit.
Cum să fii zilnic fericit
Chiar dacă pentru a fi împliniți și fericiți pe tot parcursul vieții, avem nevoie de cât mai multe relații sociale, putem să plusăm pentru calitatea fericirii noastre și mai mult decât atât. Stresul este unul dintre principalii adversari ai stării de bine, iar gestionarea stresului este una dintre luptele pe care trebuie să o ducem zilnic, mai ales în prezent.
Tehnici și exerciții de meditație au rezultate dovedite pentru îmbunătățirea stării psihice, dar și a modului în care privim întreaga viață dintr-un plan exterior. Bucuriile mici, zilnice, participă și ele la fericirea supremă pe care vrem să o atingem. Așa că dietele, momentele de relaxare, hobby-urile, toate păstrate în echilibru, fără excese, ajută și ele la ceea ce ne dorim a fi, adică fericiți.
Tu ce faci pentru a fi fericit și care sunt cele mai mari bariere pe care le întâmpini în acest proces?