Într-un sat din judeţul Bacău, unde expresia „la capăt de lume” nu e deloc o exagerare, Alina îşi creşte singură cei nouă copii.
Locuiesc într-o casă a unei rude, care ameninţă că îi va da afară. Se confruntă cu atâtea lipsuri și greutăţi, că nici nu știu ce să-și dorească mai întâi de Sărbători.
Dar în ciuda problemelor, în cămăruţa în care îşi duc traiul cele zece suflete, se zâmbește mult și se simte dragostea tuturor. Povestea acestor copii fără tată a ajuns și la Asociația „Marius şi Prietenii”, iar soarta familiei s-ar putea schimba.
Alina şi copiii ei locuiesc în comuna Stănişeşti din judeţul Bacău. Soțul a murit răpus de boală în urmă cu o lună, dar Alina ține pentru ea greutăţile şi supărările, iar copiilor le oferă doar îmbrăţişări şi încurajare. Îi ţine pe toţi curaţi şi îi trimite la şcoală. Nu îi este deloc uşor, dar știe că educaţia îi poate scoate pe cei mici la lumină.
Alina Iosup: „Foarte greu. Foarte, foarte greu. Dau şi sufletul din mine numai să aibă ei puterea lor. Generatorul şi maşina de spălat. O casă”.
Cel mai mic dintre copii are trei ani şi cel mai mare 17. Vasilică are 13 ani şi, câtă vreme fraţii mai mari sunt la liceu, el duce greul în casă. Oricât ar încerca să ascundă această povară, tristeţea şi răspunderea se simt în ochii lui.
Vasilică Iosup: „Da. E greu. Nu ştiu. Nu. O casă”.
În curte sunt mereu haine la uscat. Copiii sunt totdeauna curaţi pentru că nu se pot face de râs la şcoală. Chiar dacă le este greu, au numai note bune şi, zi de zi, răzbat cu greu prin noroi, până la şcoală.
Copil: „Jucării şi o casă. Cu frăţiorii mei, să stau cu mama. Da”.
Copiii ştiu despre cadouri de Sărbători, dar nu-l cunosc pe Moș Crăciun.
Copil: „Nu. Jucării. Nu”.
Raza de speranţă a familiei pare să vină de la Asociaţia „Marius şi Prietenii”. Copiii au primit deja o căruţă de alimente şi un generator. Asociația a construit până acum 13 locuinţe pentru cazuri sociale. A 14-a este începută, iar cea de-a a 15-a va fi căminul Alinei şi al copiilor ei.
Marius Simionică, Asociaţia „Marius şi Prietenii”: „De șapte ani iau România la pas şi un caz ca al lor nu am întâlnit. Când spun asta mă refer la nişte copii atât de cuminţi şi de educaţi, mai ales că sunt crescuţi doar de mamă. Mi-aş dori să le facem o casă nouă, pentru că aceşți copii au nevoie de baie, o bucătărie”.
Marius le vorbește oamenilor generoși despre familia Alinei și trage nădejde că, în curând, visul celor nouă copii se va îndeplini.
Citiți mai multe pe stirileprotv.ro