Creşterea preţului la gigacalorie va afecta puternic agenţii economici racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. În timp ce în cazul consumatorilor casnici Primăria arată o oarecare clemenţă în an pre-electoral, pentru cealaltă categorie creşterea va fi de aproape trei ori.
Dintre cele două categorii, cele mai multe gigacalorii sunt consumate (în medie anuală) chiar de către clienţii noncasnici, cei în cazul cărora este propusă creşterea substanţială: de la 324 la 933 lei (fără TVA). Este vorba despre 176 de agenţi economici şi 132 de instituţii publice.
Bani suportaţi de Primărie sunt „plimbaţi” între conturi
În situaţia celor 22.706 de apartamente, situaţia este clară: beneficiarii vor achita cu 45% mai mult faţă de anul trecut, chiar dacă preţul gigacaloriei a crescut cu 140%. Explicaţia constă în faptul că Primăria va creşte (de patru ori) subvenţia astfel încât populaţiei să-i fie facturată o sumă de 299 lei/Gcal (faţă de 206 lei în prezent). Fiecare gigalocarie consumată de ieşeni va fi subvenţionată cu 473 lei, faţă de 117 lei în prezent.
Dar cei 47,8 milioane lei aferenţi subvenţiei (impactul asupra bugetului local) vor fi plimbaţi „dintr-un cont în altul”, întrucât Primăria este operatorul local de termoficare şi tot această instituţie emite facturi populaţiei. Mai mult, banii sunt incluşi într-un cont bugetar de subvenţionare, aspect care permite Primăriei să obţină eventuale deconturi de la guvern.
Preţ triplu pentru clienţii noncasnici
În cazul consumatorilor noncasnici nu poate fi vorba despre subvenţionarea preţului, astfel că această categorie de clienţi va plăti un preţ aproape triplu începând cu această iarnă.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro