Lawrence Faucette, a doua persoană din lumea care a primit o inimă de porc modificată genetic în cadrul unui transplant, a murit la șase săptămâni după procedura experimentală. Centrul Medical al Universității din Maryland, unde a fost efectuată procedura experimentală, a declarat că inima a început să prezinte semne de respingere în ultimele zile, scrie CNN.
„Ultima dorință a domnului Faucette a fost ca noi să valorificăm la maximum ceea ce am învățat din experiența noastră, astfel încât și altora să li se poată garanta șansa de a primi o inimă nouă atunci când un organ uman nu este disponibil. El a spus apoi echipei de medici și asistente care s-a adunat în jurul său că ne iubește. Ne va lipsi enorm”, a declarat dr. Bartley Griffith, directorul clinic al programului de xenotransplant cardiac de la Facultatea de Medicină a Universității din Maryland. Griffith efectuase operația experimentală.
Faucette, în vârstă de 58 de ani, a fost internat pentru prima dată la Facultatea de Medicină a Universității din Maryland pe 14 septembrie după ce a prezentat simptome de insuficiență cardiacă și a fost supus transplantului experimental șase zile mai târziu. Boala sa cardiacă și afecțiunile preexistente l-au făcut neeligibil pentru un transplant tradițional de inimă umană.
„Singura mea speranță reală care mi-a mai rămas este să aleg inima de porc, xenotransplantul”, a declarat Faucette spitalului într-un interviu intern cu câteva zile înainte de operație.
„Nu avem alte așteptări decât speranța de a petrece mai mult timp împreună”, a declarat atunci soția sa, Ann Faucette. „Asta ar putea fi la fel de simplu ca și cum am sta pe veranda din față și am bea o cafea împreună”.
În săptămânile care au urmat imediat după transplant, medicii săi au raportat că făcea progrese semnificative, inclusiv participarea la terapie fizică și petrecerea timpului cu această familie.
La o lună după operație, medicii săi au declarat că, în opinia lor, funcția sa cardiacă era excelentă și au retras orice medicament pentru a-i susține funcția cardiacă.
„Nu am avut nicio dovadă de infecții și nicio dovadă de respingere în acest moment”, a declarat Griffith la acea vreme.
Medicii l-au tratat pe Faucette cu un tratament experimental cu anticorpi pentru a suprima și mai mult sistemul imunitar și a preveni respingerea. Cu toate acestea, respingerea organelor este „cea mai importantă provocare în cazul transplanturilor tradiționale care implică și organe umane”, a declarat Facultatea de Medicină a Universității din Maryland într-un comunicat.
sursa: zdi