Cariera militară pare a fi una la care viitorul ostaş trebuie să se gândească temeinic şi matur încă de copil. Pe un tânăr, decizia de a urma o altă carieră l-ar putea costa aproape 15.000 de euro. Ministerul Apărării îi impută acum banii cheltuiţi pentru şcolarizare.
După terminarea gimnaziului, Radu A. s-a orientat spre cariera militară, înscriindu-se la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. În numele lui, mama sa a semnat un angajament prin care puştiul se obliga ca, după terminarea studiilor, să le continue prin accederea la o altă instituţie militară de învăţământ postliceal sau superior. Dacă era exmatriculat, urma să restituie MApN cheltuielile de întreţinere în colegiu.
Tânărul a absolvit în 2016 şi s-a înscris la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, la Facultatea de Sisteme Electronice şi Informatice Militare. După absolvire, urma să fie încadrat ca militar pe o perioadă de 8 ani. Din nou, a fost pusă aceeaşi condiţie. În cazul retragerii de la studii sau a exmatriculării, trebuia să plătească cheltuielile de şcolarizare.
În anul III de studii, tânărul a înţeles că milităria nu i se potriveşte şi a decis să se reorienteze profesional. A solicitat retragerea de la studiile universitare de licenţă, fiind exmatriculat la cerere şi trecut în rezervă. Pentru cei doi ani şi jumătate de studii la Academie, în martie 2019, i s-a imputat suma de 25.094 lei, reprezentând cheltuielile de întreţinere şi instruire. Nu a contestat decizia. Nu-şi îndeplinise obligaţia de a finaliza studiile militare superioare, aşa că a plătit şi a considerat acest capitol din viaţă ca încheiat. Nu era.
Doi ani mai târziu, după efectuarea unui audit public intern în cadrul Academiei, s-a ajuns la concluzia că se omisese în cazul lui Radu A. luarea în calcul a cheltuielilor de întreţinere şi şcolarizare suportate pentru perioada în care fusese elev la Colegiu şi cota parte anuală din echipamentul primit în acea perioadă. Ca urmare, procedura administrativă din 2019 a fost reluată.
Totuşi, tânărul îşi îndeplinise obligaţiile asumate la intrarea în Colegiu, respectiv cele de a finaliza studiile şi a se înscrie mai departe la o formă de învăţământ militar superior sau postliceal. Aşa că i s-au imputat doar 3.073 lei, contravaloarea echipamentului. În ianuarie anul trecut însă, decizia a fost schimbată şi i s-au imputat şi cheltuielile de întreţinere şi instruire, de 46.232 lei. Cei 49.305 lei reprezentau însă o sumă prea mare, iar Radu A. a contestat-o. După respingerea contestaţiei, s-a adresat instanţei.
Cititi mai mult epe ziaruldeiasi.ro