Sâmbătă, 25 februarie, la sediul Asociației ASIRYS SuperTineri, a debutat programul „Comunități Şcolare în Sinergie„, propus de Liceul Special „Moldova” Tg. Frumos, cu primul workshop, care a avut ca invitați speciali Directorii Anului din județul Iaşi (din anii 2021 şi 2022) premiați de Asociația pentru Valori în Educaţie şi directori absolvenți ai Academiei de Leadership şi Management Şcolar.
Programul complet al acestei iniţiative de „creştere împreună” include 5 workshop-uri, derulate în perioada februarie-iunie 2023, pe teme variate (leadership educaţional, mentalitate deschisă în educație, noi paradigme educaționale, deprinderi ale profesorului eficace, elemente de psihiatrie pediatrică si psihoterapie) şi 9 vizite tematice în şcoli de succes din județ şi din țară.
„Eram „invidioasă” pe comunitățile de învățare din alte județe sau de la nivel național și mă întrebam de ce nu avem în județul Iași ceva asemănător, mai ales că știu mulți directori care au făcut minuni în școlile lor, cu resurse aproape inexistente. Inițiativa domnului director Cătălin Condrea a răspuns acestor așteptări și sper din tot sufletul ca următoarele întâlniri să fie cu participare mai numeroasă, deoarece schimbul de bune practici mă inspiră și mă motivează și cred că și alți directori s-ar bucura să facă parte dintr-o rețea de creștere.
Momentele create de tinerii voluntari internaționali găzduiți de Asociația Asirys au sporit valoarea evenimentului și au generat emoție și momente de reflecție asupra întrebării “Cine sunt?”, în cadrul vizitării muzeului alternativ JEMOM dedicat victimelor Holocaustului”, decară Petronela Petrea, director la Școala Gimnazială Mihai Dumitriu, Valea Lupului.
In cadrul primului atelier a avut loc vernisajul instalației Muzeului Memorial Evreiesc în aer liber (JEMOM), ce a fost realizat de artiști internaționali voluntari(Italia, Spania, Germania, Turcia, Iordania, Egipt) împreună cu elevi ai Liceului Special „Moldova”.
Parteneriatul educațional între instituțiile din comunitate (şcolare, administrative, din zona ONG sau din mediul antreprenorial) aduce beneficii cu impact profund pentru dezvoltare şi accesul la valorile viitorului împreună.
„Una dintre cele mai interesante întâlniri la care am participat în ultima perioadă! Mă bucur să văd că arta şi teatrul intră în preocupările directorilor de şcoli. Mulțumesc pentru această zi minunată!” ne transmite Lidia Uja, actriţă la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Botoşani, realizator de programe VivaFM.
„Şcoala viitorului se întemeiază pe încredere şi empatie şi doar punându-ne în relație unii cu alții putem da viață ideilor noastre, putem crea acea comunitate-suport, care sprijină învățarea autentică. Proiectul Comunităţi Şcolare în Sinergie îşi propune acest lucru, prin schimbul de idei şi experiențe, creând dinamica necesară schimbării„, conclzionează Cătălin Condrea, director al Liceului Special „Moldova” şi unul din inițiatorii acestui program.