Conform unui studiu publicat în 2017 [1], cafeaua este atât de apreciată în anumite țări, încât reprezintă a doua cea mai consumată băutură, după apă.
Pe lângă efectul acesteia asupra energiei, cofeina din cafea poate ajuta și la îmbunătățirea dispoziției și a funcțiilor cerebrale, dar și la creșterea performanței fizice [2].
Întrucât numeroase persoane consumă această băutură dimineața, de-a lungul timpului au apărut întrebări referitoare la beneficiile și riscurile acestei alegeri. Dacă și tu te numeri printre aceste persoane, află în continuare câteva răspunsuri la celebra întrebarea: este bună cafeaua pe stomacul gol?
Potențiale probleme digestive
Conform unui alt studiu publicat tot în 2017 [3], cafeaua poate stimula producția de acid gastric, lucru care poate irita stomacul și care poate cauza indigestie, greață și reflux gastric.
Mai mult decât atât, deoarece nu există alimente prezente în stomac la prima oră a dimineții, este posibil ca această băutură să lezeze mucoasa stomacului, lucru care poate duce la complicații și mai severe.
Dacă obișnuiești să bei cafea pe stomacul gol, ia în considerare răspunsul corpului la această acțiune și compară-l cu răspunsul cafelei după prânz sau cină pentru a observa dacă există o diferență sau nu [2].
Creșterea hormonilor de stres
Un alt argument împotriva consumului de cafea la primele ore este potențiala creștere a cortizolului, un cunoscut hormon de stres.
Cortizolul este produs de glandele suprarenale și ajută la reglarea metabolismului, a presiunii arteriale și a nivelului de glucoză din sânge. Cu toate acestea, atunci când nivelul cortizolului este ridicat o perioadă mai lungă, situația poate declanșa mai multe probleme de sănătate, cum ar fi pierderea masei osoase, creșterea tensiunii arteriale, dezvoltarea diabetului zaharat tip 2 sau a bolilor cardiace [2].
Deoarece cortizolul din corp are un ciclu natural, ceea ce îi permite să aibă un nivel mai mic sau mai mare în diferite momente ale zilei, acest ciclu face ca nivelul cel mai ridicat al hormonului să fie dimineața, moment în care este consumată și cafeaua pe stomacul gol.
Având în vedere potențiala creștere a cortizolului din cauza cafelei, consumul acestei băuturi la primele ore ale dimineții poate duce la apariția unui dezechilibru hormonal [4].
Schimbare de dispoziție
În funcție de factorii genetici și de momentul în care bei cafeaua (înainte sau după micul dejun), este posibil ca această băutură să te facă mai nervos decât de obicei.
Dacă ești nervos destul de des, atunci consumul cafelei pe stomacul gol poate amplifica această stare, mai ales dacă sistemul tău digestiv necesită mai mult timp pentru a digera băutură.
Consumul unei gustări sau a unei mese corespunzătoare poate ameliora nervozitatea, la fel și reducerea conținutului de cofeină [5].
Alte potențiale efecte secundare
Este posibil că această băutură să aibă și câteva efecte secundare negative indiferent de perioada zilei în care este consumată.
În primul rând, cafeaua poate crea dependență, deoarece aportul ei poate produce modificări la nivel cerebral, fapt care necesită pe viitor cantități din ce în ce mai mari pentru a obține același efect.
În al doilea rând, consumul excesiv de cafea poate duce la apariția anxietății, a palpitațiilor și la agravarea atacurilor de panică. Mai mult decât atât, aceasta poate provoca și durere de cap și creșterea tensiunii arteriale în rândul anumitor consumatori [2].
Când este indicat să bei cafeaua?
Momentul cel mai bun pentru cafea este după ce ai mâncat. Pentru a beneficia de avantajele cafelei, este recomandat să o bei la câteva ore de la trezire, pentru a permite nivelul cortizolului să scadă.
Mai mult decât atât, încearcă să nu bei cafea după ora 14 întrucât aceasta poate afecta somnul pe timpul nopții, creând astfel un ciclu vicios de oboseală-cafea-oboseală [5].
Chiar dacă are numeroase efecte benefice, cafeaua trebuie consumată doar în anumite momente ale zilei pentru a evita potențiale neplăceri. Deoarece fiecare organism este diferit, observă schimbările din corpul tău și ajustează regimul de cafea în funcție de nevoile tale!
Referințe:
- Temple, Jennifer L, et al. “The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review.” Frontiers in Psychiatry, U.S. National Library of Medicine, 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/. Data accesării: 03.02.2023
- Petre, Alina. “Should You Drink Coffee on an Empty Stomach?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/coffee-on-empty-stomach. Data accesării: 03.02.2023
- Liszt, Kathrin Ingrid, et al. “Caffeine Induces Gastric Acid Secretion via Bitter Taste Signaling in Gastric Parietal Cells.” Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, U.S. National Library of Medicine, 25 July 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5544304/. Data accesării: 03.02.2023
- Kelsey Kunik, RDN. “Is It Bad to Drink Coffee on an Empty Stomach?” Eat This Not That, www.eatthis.com/drinking-coffee-on-an-empty-stomach/. Data accesării: 03.02.2023
- “Is Coffee on an Empty Stomach Really Bad for You? | Livestrong.” LIVESTRONG.COM, Leaf Group, www.livestrong.com/article/13764701-coffee-on-empty-stomach/. Data accesării: 03.02.2023