Angajaţii spitalelor CFR din întreaga ţară protestează azi, 25 ianuarie, în faţa Ministerului Transporturilor, acuzându-l pe Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, de faptul că a căutat să înstrăineze toate unităţile medicale din subordinea ministerului pe care-l conduce fără a încerca să se consulte vreun moment cu personalul angajat al acestora.
Conform unui comunicat remis presei, protestul are loc în colaborare cu Federaţia Sanitas şi angajaţii vor să afle statutul pe care îl vor avea după ce instituţiile vor fi reorganizate, cine va prelua fiecare spital în parte, dacă angajaţii îşi vor păstra integral locurile de muncă şi drepturile salariale, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Cum domnul ministru Sorin Mihai Grindeanu a ignorat până în prezent cererile Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR de a discuta subiectul cedării spitalelor din subordine şi impactul asupra celor peste 3.500 de angajaţi, suntem în situaţia de a cere public răspunsuri. Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate şi cum vor funcţiona instituţiile medicale preluate, având în vedere că unele au personalitate juridică, altele nu? Ce garanţii avem că instituţiile care vor prelua unităţile medicale vor păstra destinaţia spaţiilor în care se desfăşoară activitatea medicală în prezent? Ce garanţii se oferă personalului angajat că nu-şi vor pierde locurile de muncă şi drepturile salariale câştigate până în prezent?”, se menţionează în comunicatul de presă, care este semnat de preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.
Temerile angajaţilor – neîntemeiate?
La Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) şi-a manifestat intenţia de prelua cele trei unităţi sanitare CFR din Moldova: spitalele din Iaşi şi Paşcani şi o policlinică – ambulatoriu din Suceava.
Conducerea UMF a precizat însă că temerile angajaţilor, la momentul de faţă, sunt neîntemeiate: spitalul va fi preluat integral cu întreaga sa organigramă, iar nimeni nu îşi va pierde locul de muncă. Va urma apoi un proces de modernizare şi de schimbare a destinaţiei unor servicii, dar nu s-a discutat despre concedieri sau reorganizări.
UMF a contactat Guvernul după o adresă primită de la Secretariatul General al Guvernului a ajuns la mijlocul lunii decembrie către universitatea ieşeană, sub semnătura secretarului general Marian Neacşu, prin care se preciza faptul că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, doreşte clarificarea situaţiei spitalelor CFR.
În adresa respectivă, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior medical sunt îndrumaţi să transmită în scris „manifestarea fermă, responsabilă şi întemeiată a intenţiei de a prelua aceste unităţi”.
Prim urmare, una dintre ultimele decizii ale Senatului UMF din 2022 a fost emiterea unei hotărâri votată în unanimitate prin care îşi asumă să preia în administrare Spitalul CFR din Iaşi, cel din Paşcani şi dispensarul CF din Suceava.
„Nu dăm pe nimeni afară, nu ne propunem asta, noi vom prelua cu aparat administrativ, cu tot, dar cadrele didactice ale noastre care lucrează acolo vor trebui să primească nişte atribuţii în plus în sensul că aceste spitale trebuie să fie spitale de succes, pentru asta trebui să muncim. Mă gândeam, când au apărut primele astfel de discuţii, că la Iaşi să facem o platformă de chirurgie minim-invazivă, să avem câteva săli de chirurgie laparoscopică, un robot chirurgical, şi cadrele noastre didactice, chiar dacă nu lucrează acolo, să vină cu pacienţii lor, pe care îi urmăresc, să opereze acolo”, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu.