A fost o zi cu mese întinse, joc şi voie bună, sâmbătă, pe Valea Muntelui, în județul Bacău.
Producătorii locali s-au reunit la târgul de Crăciun să-şi laude marfa şi au umplut tarabele cu bunătăţi.
Liniştea specifică zonei a fost înlocuită încă de dimineaţă de larma iscată de producătorii locali care au adus pentru oaspeţi ce au avut mai bun în cămară.
Atârnate pe sfoară, parcă în ciuda gurmanzilor, au stat bucăţile de slănină sau de pastramă de porc afumată. Între timp, în ceaun sau pe plită erau pregătite alte bunătăți, scrie stirileprotv.ro.
Livia Oltean, producător: „Tochitură de Ghimeş din porc de mangaliţă crescut natural, cârnaţi, slănină prăjită, peşte, mămăligă cu brânză”.
Livia Almaş, producător: „Brânză, caş, unt. Cârnaţii şi pastrama. Am avut, dar le-am vândut”.
A fost așadar o zi chinuitoare pentru pofticioşi. Mulți dintre cei care au ajuns la târg au ținut să guste din toate.
Vizitatoare: „Am încercat cârnaţi şi tobă. Nu avem ocazia să tăiem porc şi aşa ne-am aprovizionat”.
Vizitator: „Am auzit reclama pe internet şi în drum spre casă am zis să opresc”.
Cu oferte variate au venit și meșterii populari
Diana Albu, artist popular: „Măşti populare, căpriţe pentru anul nou, trăistuţe pentru colindători, veste populare pentru portul popular”.
Damian Pal, organizator: „Este un mic târg de Crăciun organizat în jurul micilor producători de pe Vale Muntelui, Valea Ghimeşului, Valea Trotuşului, pe care îi adunăm împreună”.
Vizitator: „Este o idee bună şi din partea autorităţilor şi din partea organizatorilor. Îi vede lumea, le gustă produsele, îşi fac reclamă şi câştigă”.
De la un astfel de eveniment, în această perioadă nu puteau lipsi nici colindătorii
Copiii au lăsat apoi scena liberă pentru ansamblurile populare care au întreținut atmosfera până pe înserat.
Târgul cu produse tradiționale este deschis și duminică.