Scoția devine prima țară din lume care oferă produse menstruale gratuite, marcând astfel un pas important în combaterea „sărăciei menstruale”.
Legea privind produsele menstruale din 2021 a intrat în vigoare luni, ceea ce înseamnă că autoritățile locale și furnizorii de educație din Scoția au acum obligația legală de a oferi produse menstruale gratuite oricărei persoane care are nevoie de ele, scrie Euronews.
Guvernul scoțian a declarat că a investit peste 27 de milioane de lire sterline (32 de milioane de euro) pentru a finanța accesul la produsele menstruale într-o serie de medii publice și că noua lege „va cimenta acest progres”.
Scoția devine prima țară din lume care oferă produse menstruale gratuite
Deputatul laburist Monica Lennon a dat startul unei campanii pentru a pune capăt sărăciei menstruale din anul 2016 și a descris iniţial proiectul de lege ca fiind unul „practic”, și „progresist”.
„Sunt mândră că am fost pionier al Legii privind produsele pentru menstruație, care influențează deja schimbări pozitive în Scoția și în întreaga lume. Autoritățile locale și organizațiile partenere au muncit din greu pentru a face din dreptul legal de a avea acces gratuit la produse menstruale o realitate. Le sunt recunoscătoare lor și miilor de oameni care s-au implicat în întreaga țară. Aceasta este o altă piatră de hotar importantă pentru militanții pentru demnitatea perioadei menstruale și pentru mișcările de bază, care arată diferența pe care o pot face alegerile politice progresiste și îndrăznețe. Pe măsură ce criza costului vieții se instalează, Legea privind produsele periodice este un far de speranță care arată ce se poate realiza atunci când politicienii se unesc pentru binele oamenilor pe care îi servim”, a declarat deputatul laburist Monica Lennon.
Citeste si Video! Incendii în Franța! Pompierii militari români ajută la stingerea focului
Pompierii militari români ajută la stingerea focului. Începând cu ora 08.00, modulul execută operațiuni de stingere în estul localității Belin-Béliet, în cadrul sectorului 2 de intervenție, sub coordonarea ofițerului de legătură al țării gazdă.
În zona menționată, intervin 37 de pompieri care încadrează 5 mașini de stingere incendii de pădure, 2 autospeciale de stins incendii de capacitate mică, 1 cisternă de 12.000 l și 1 autospecială de primă intervenție și comandă.