Celulele stem pot vindeca boli grave, inclusiv leucemia acută, un cancer al sângelui. Cum funcționează în acest caz transplantul de celule stem aflați în Doctor de bine.
HLA este eticheta informației genetice primite de la părinți. Această etichetă ne spune dacă suntem compatibili imunologic cu o altă persoană.
Transplantul cu celule stem
Cu frații avem probabilitatea de compatibilitate de 25%. În leucemia acută, vindecarea înseamnă transplant cu celulele stem compatibile.
Profesorul Alina Tănase, șefa secției de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni: „Cel mai bine este să avem un frate compatibil. Dacă nu avem un frate compatibil, căutăm în registrele internaționale pe cineva compatibil 100%. Dacă nu avem pe cineva compatibil în registrele internaționale, atunci facem haplo-transplant. Rezultatele haplo transplantului sunt similare cu alte tipuri de transplant”.
Haplo transplantul înseamnă transplant de celule stem de la părinți, frați ori verișori, de la o persoană din familie care are, pe jumătate, aceeași amprentă genetică cu cea a pacientului.
Înscrierea în registrul de celule stem
În registrul de celule stem se poate înscrie orice persoană între 18 și 45 de ani.
Înscrierea constă într-o probă recoltată din cavitatea orală. Recoltarea nu doare.
Astfel vi se va determina eticheta genetică, adică HLA, și intrați în registrul internațional.
Dacă un pacient cu leucemie acută va fi vreodată compatibil cu dumneavoastră, puteți, printr-o simplă donare de sânge, să îi salvați viața.
Doctor Aurora Dragomiristeanu: „De ce să mă înscriu în registru? Sunt puține cancere care pot fi vindecate. Cancerele de sânge pot fi vindicate de noi. Dacă suntem compatibili cu un pacient cu un cancer de sânge, putem să îl tratăm, să fim tratamentul lui care îl vindecă”.
Celule stem recoltate la naștere
Celulele stem recoltate din cordonul ombilical la naștere nu pot fi folosite pentru acel copil daca va face, la un moment dat în viață, leucemie acută.
Prof. Univ. Dr. Alina Tănase: „Pentru o leucemie acută avem nevoie de alte celeule care să aducă un răspuns imun. Avem nevoie de un răspuns terapeutic al sistemului imun. Când pui aceleași celule e ca și cum ai face un transplant cu celulele tale proprii și asta nu vindecă leucemia. Nouă ne trebuie un transplant cu alte celule, care să aibă un efect imunologic împotriva leucemiei, de la altcvineva”.
Celulele stem recoltate la naștere așadar nu pot fi folosite de copilul de la care au fost recoltate.
În Romania nu există o bancă publică de celule stem recoltate de la nou-născuți la care să aibă acces pacienții cu leucemie acută.
(Sursa: StirilePROTV)