Decizia de anulare a sesizărilor de plagiat formulate împotriva premierului Nicolae Ciucă a fost atacată chiar de subordonatul acestuia, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a folosit calea de atac a sentinței Curții de Apel București, prin instituția din cadrul Ministerului Educației, pe care îl conduce, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), relatează publicația Bihoreanul.
Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Educației, într-o conferință marți, la Oradea.
Procesul a fost deschis de Nicolae Ciucă la Curtea de Apel București, împotriva Ministerului Educației și a UEFISCDI. Judecătorul Marius Iosif a admis solicitarea premierului, iar după câteva zile a făcut solicitare să iasă la pensie.
Magistratul a admis acțiunea lui Ciucă și a anulat cele trei sesizări depuse în ianuarie 2022, ulterior unor dezvăluiri din presă despre plagiatul actualului prim-ministru în teza de doctorat susținută în 2003, la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”.
În aceste condiții, procesul va fi tranșat la Înalta Curte de Casație și Justiție, care urmează să analizeze dacă sesizările privind plagiatul premierului trebuie sau nu verificate.
Până atunci, Sorin Cîmpeanu a răspuns la întrebările jurnaliștilor cu privire la poziția în care a ajuns, de a ataca în justiție o decizie favorabilă superiorului său, premierul Ciucă.
Întrebat cum se simte într-un guvern condus de un posibil plagiator, Sorin Cîmpeanu a răspuns:
„Mă simt ca o persoană care își dorește ca adevărul să iasă la iveală”, a declarat Cîmpeanu.
„Ministerul Educației, prin UEFISCDI, a făcut deja recurs la o primă decizie a instanței. Există interesul, prin această susținere în recurs, ca lucrurile să fie clarificate la Înalta Curte. Indiferent care va fi decizia, indiferent despre cine este vorba, oricine a greșit din această perspectivă a plagiatului, trebuie să plătească”, a declarat ministrul, pentru sursa citată.