Procurorii anticorupţie ieşeni au un şef cu acte în regulă. Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a discutat propunerea de numire în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DNA a Cristinei Chiriac. Aceasta fusese numită provizoriu în funcţie la începutul acestui an, delegarea urmând să-i expire pe 10 iulie.
Chiriac a susţinut interviul pentru definitivarea pe post, membrii CSM aprobând în unanimitate ca aceasta să conducă DNA Iaşi timp de trei ani. Contactată telefonic, Cristina Chiriac a refuzat să comenteze numirea sa în funcţie sau să-şi prezinte obiectivele mandatului, scrie ziaruldeiasi.ro.
Cristina Chiriac a debutat în magistratură în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în 2011. Trei ani ami târziu, s-a transferat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, iar în 2015 a fost detaşată la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Vaslui.
De aici, în acelaşi an s-a transferat ca procuror în cadrul DNA Iaşi. Cristina Chiriac a mai candidat la şefia DNA Iaşi, în 2018. Candidatura sa fusese avizată favorabil de conducerea centrală a DNA, dar ulterior ea s-a retras, invocând motive personale.
De numele Cristinei Chiriac s-au legat în ultimii ani mai multe dosare instrumentate la DNA Iaşi, cu rezultate discutabile.
În luna februarie a acestui an, fostul primar al Hârlăului, Constantin Cernescu, fostul viceprimar al oraşului, Florin Ţăpuşă şi fostul şef al poliţiei din localitate, Dumitru Simionescu au fost achitaţi de Curtea de Apel, după ce prin rechizitoriul trimis în instanţă de Cristina Chiriac fuseseră acuzaţi în 2016 de abuz în serviciu. Achitarea a survenit după ce în primă instanţă, Cernescu fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.