Acuze incredibile aduse din „interior” la adresa unor procurori au ajuns pe masa judecătorilor. Un comisar judiciarist abia ieşit la pensie dezvăluie manevre dubioase, unele chiar ilegale petrecute în cadrul Serviciului Teritorial al DNA.
„Nici nu pot însă accepta ca o carieră apreciată ca ireproşabilă să fie umbrită de acţiunile unui procuror care «a vrut sânge». Până la urmă, e vorba de onoarea şi cariera mea”, a declarat comisarul Florin Costan pentru ziaruldeiasi.ro.
Un banal calificativ profesional întocmit pentru un angajat proaspăt ieşit la pensie pare să scoată la iveală dedesubturi prea puţin onorabile din activitatea Serviciului Teritorial ieşean al DNA.
Răzbunări infantile, cereri pentru obţinerea unor denunţuri smulse cu forcepsul, audieri ilegale, presiuni şi urlete în loc de argumente legale ori relaţii de birou depăşind cu mult limitele profesionale reprezintă, dacă se dovedesc a fi adevărate,aspecte cel puţin îngrijorătoare ale activităţii unor procurori anticorupţie. Acuzele aduse de unul dintre cei mai cunoscuţi poliţişti ieşeni reies dintr-o acţiune în instanţă demarată de acesta împotriva ultimei evaluări profesionale primite. Nici reprezentanţii ieşeni ai DNA, nici cei ai structurii centrale nu au dat până acum vreun răspuns.
Proaspăt comisar în rezervă, pensionat din motive medicale, Florin Costan s-a adresat vineri Tribunalului, cerând anularea raportului de evaluare aferent anului trecut şi a deciziei prin care structura centrală a DNA i-a respins contestaţia la evaluare.
El invocă faptul că procedura de evaluare a poliţiştilor a fost încălcată, „sărindu-se” peste etapa obligatorie a interviului. Aceasta, susţine el, deşi chiar normele interne ale DNA prevăd această etapă a evaluării. Practic, evaluarea profesională a fost făcută fără ca celui vizat să i se acorde ocazia de a se autoevalua sau apăra în vreun fel. În plus, evaluarea a vizat şi perioada septembrie – decembrie 2021, când Florin Costan s-a aflat în concediu medical, dar şi evenimente din 2020, care ar fi trebuit evaluate la momentul respectiv. Calificativul profesional pentru ultimul an de activitate a lui Costan a fost doar de „satisfăcător”, acesta afirmând că pe parcursul celor 19 ani de carieră, din care 12 ani în cadrul DNA Iaşi, a primit doar calificative de „foarte bine” sau „excepţional”.
De altfel, Costan a fost desemnat „poliţist al anului” la nivelul Inspectoratului Poliţiei Judeţene, fiind nominalizat pentru acest titlu şi la nivel naţional. „Cum se poate explica această discrepanţăîntre calificativele anterioare primite la DNA şi prezentul calificativ? Am uitat cele învăţate, au fost achitări în anul 2021 imputabile subsemnatului sau sancţiuni la adresa subsemnatului cu privire la calitatea actelor sau cu privire la comportamentul meu?”, a întrebat retoric Costan în acţiunea depusă la Tribunal.
Cititi mai multe pe ziaruldeiasi.ro