Republica Moldova a fost şi va fi în continuare sprijinită de România pentru a gestiona consecinţele agresiunii armate a Rusiei asupra Ucrainei – aceasta a fost mesajul dat în această seară, la Chişinău, de preşedintele ţării noastre, Klaus Iohannis.
Vizita-fulger făcută de şeful statului român în capitala Republicii Moldova s-a vrut a fi un nou semnal de susţinere a Bucureştiului pentru această ţară, în care refugiaţii ucraineni reprezintă astăzi 5% din populaţie, scrie radioiasi.ro.
Klaus Iohannis: România şi Republica Moldova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face faţă cât mai eficient acestor efecte. De aceea, am venit astăzi la Chişinău, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, cu un mesaj puternic: România este alături de Republica Moldova şi de toţi cetăţenii săi, aşa cum a fost mereu. Pe noi puteţi să contaţi.
Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru zecile de tone de alimente şi combustibil trimise de Bucureşti, dar şi pentru întregul sprijin acordat de ţara noastră de-a lungul timpului. Preşedinta Republicii Moldova a condamnat din nou invadarea Ucrainei de către Rusia, amintind că pentru o ţară cu venituri modeste, aşa cum este Republica Moldova, efortul de a-i ajuta pe refugiaţi este semnificativ şi că este nevoie de solidaritatea întregii Europe.
Maia Sandu: Sunt convinsă că parteneriatul strâns dintre ţările noastre ne va ajuta să depăşim şi greutăţile şi incertitudinea cauzate de războiul din Ucraina. Trăim vremuri grele, în care solidaritatea, grija, ajutorul reciproc trebuie să prevaleze. Numai aşa putem depăşi tragedia şi distrugerile războiului; numai aşa ne putem revendica umanitatea.
100.000 de refugiaţi ucraineni dintre cei 340.000 care au trecut până acum graniţa în Republica Moldova au rămas în această ţară.
În România au ajuns de la începutul invaziei aproape 450.000 de ucraineni, iar 80.000 dintre ei au ales să rămână pe teritoriul nostru.