După ce au stat la coadă la pașapoarte și benzină, tot mai mulți români și-au făcut provizii de alimente în acest sfarșit de săptămână.
După ce au făcut coadă la benzină și pașapoarte, acum oamenii au golit și rafturile cu ulei și făină, speriați că s-ar putea scumpi sau termina. Fals, spun autoriățile, care dau asigurări că sunt suficiente stocuri și nu e cazul să-și facă cineva provizii. De întreaga situație profită speculanții care cresc prețurile pentru a-și spori câștigurile în urma cererii crescute, scrie stirileprotv.ro.
Rafturile cu ulei s-au golit primele. Unii dintre cumpărători au luat cu baxul.
Reporter: Cam cât credeți că o să vă ajungă?
Cumpărător: „Două luni. Trei persoane.”
Reporter: De ce ați luat mai mult?
Cumpărător: „Una că se scumpește, și cu timpul ăsta acum și cu serviciul.”
Cumpărător: „Am luat și pentru sora mea și pentru o vecină.”
Reporter: Sigur nu v-ați speriat că rămâneți fară?
Cumpărător: „Nu, că am untură.”
Dacă cei care au mers la cumpărături dimineața și-au umplut cămara, cei care au ajuns în urma lor n-au mai găsit mare lucru.
Cumpărător: „Dacă a luat lumea cu baxurile, de unde să mai existe? A intrat panica în lume!”
Cumpărător: „Ce să mai zic, nu mai zic nimic, a speriat Putin pe toată lumea! Vreau să gătesc şi eu şi nu mai găsesc niciun litru de ulei!”
Cumpărător: „Vii să iei o sticlă de ulei şi nu mai ai de unde şi o pungă de mălai.”
Pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, în anumite magazine s-au impus limite.
Când ajung la rafturile cu produse neperisabile, clienții marilor lanțuri de magazine sunt întâmpinați cu astfel de anunțuri prin care sunt informați că nu pot cumpăra mai mult de două baxuri de ulei de exemplu. Nu pentru că nu ar fi suficientă marfă în depozite, ci pentru că de această situație profită speculanții care cumpără mult și vând apoi mai scump, iar acest fenomen trebuie combătut.
Cristina Butnaru, reprezentanta unui magazin: „Mesajul nostru pentru clienți e că avem suficientă marfă pe stocuri și să nu își facă griji, îi așteptăm cu o gamă largă de produse.”
Teama oamenilor este justificată, în contextul situației din Ucraina, sunt de părere sociologii.
Gelu Duminică, sociolog: „Omul gândește din această perspectivă. Eu nu mai cred în nimeni. Am încredere în X de pe Facebook. Mai mult decât atât, văd că spre exemplu, benzina a crescut într-o zi și văd cu ochii mei. Cred că trebuie să ne uităm la cei care lansează astfel de zvonuri pentru a face bani, pentru că la asta se rezumă. A controla, a face bani, a-și mări profiturile. Noi ne uităm în direcția greșită, culpabilizăm victima pentru că este o victimă.”
În tot acest timp autoritățile fac apel la calm.
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: „România produce în fiecare an o cantitate de floarea soarelui suficientă pentru a acoperi de zece ori nevoia de consum de ulei a României. Aş vrea să mai precizez că potrivit situaţiei la zi pe care o menţinem la minister, toate categoriile de produse alimentare se situează în paraetrii necesari pentru consumul populaţiei. Asigurăm cetăţenii că producţia agricolă a României are capacitatea de a ne oferi toate resursele alimentare de care avem nevoie.”
Ministrul Agriculturii se va întâlni cu reprezentanții lanțurilor de magazine, dar și cu producătorii, pentru a se asigura că nu sunt fi probleme cu stocurile.
Prețurile au fost însă în creștere în ultima perioadă. Uleiul s-a scumpit cu peste 25% în ultimul an, potrivit Institului Național de Statistică. În cele mai multe magazine, prețul unei sticle de ulei de un litru variază între 8 și 10 lei.