În jur de 15% sunt în stare gravă. 28 de oameni au pierdut lupta. La spitalul mobil de la Leţcani sunt internaţi peste 40 de bolnavi.
Ieri, a fost „ziua cârtiţei“ pentru întreg sistemul medical ieşean implicat în prima linie a pandemiei. Fiecare zi pare că se repetă la nesfârşit: acelaşi număr mare de pacienţi COVID în UPU, acelaşi şir de ambulanţe în curte la Spitalul de Boli Infecţioase. Niciun loc liber nicăieri, chiar dacă au fost suplimentate paturile. Între timp, dimensiunile pandemiei se văd şi în facturi. Într-o singură lună, Spitalul de Boli Infecţioase a cheltuit 400.000 de lei doar pentru oxigen, triplu faţă de lunile tampon ale pandemiei, scrie ziaruldeiasi.ro.
Weekend la fel de aglomerat pentru spitalele COVID şi suport COVID din Iaşi. Peste 1260 de persoane au fost confirmate cu infecţia cu SARS COV 2. Dintre acestea aproape 15% au necesitat internare de urgenţă, starea lor fiind una gravă. În acelaşi timp, numărul persoanelor externate după ce boala s-a ameliorat sau după ce au fost declarate vindecate este de 120. Tot în weekend, 28 de ieşeni au pierdut lupta cu virusul. La fel ca în ultimele săptămâni, Spitalul de Boli Infecţioase a fost şi în acest weekend neîncăpător. Peste 200 de paturi au fost şi sunt în continuare ocupate.
„Toţi pacienţii necesită suport maximal de oxigen. Niciunul dintre pacienţii internaţi acum nu poate befecia de tratament fără oxigenoterapie, un lucru care este un semnal de alarmă atât pentru noi cât şi pentru populaţie. La Leţcani, îngrijim un număr de peste 40 de pacienţi cu forme medii spre severe de boală, care necesită oxigenoterapie. Aceasta este asigurată de concetratoare. De cele mai multe ori, fiecare pacient necesită suport din partea a două concentratoare. Nu caut să ascund faptul că, numai pe luna septembrie, factura la oxigen doar pe Spitalul de Boli Infecţioase s-a ridicat la peste 4 miliarde de lei vechi (400.000 de lei – n.r.). Deci practic s-a triplat. Acest lucru, pe lângă medicamente şi facturile la utilităţi pune presiune mai mare asupra actului medical“, a subliniat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Acesta a adăugat că la Spitalul Modular de la Leţcani a fost dus la maxim numărul de paturi ATI, respectiv 27, toate fiind ocupate.
„În weekend, am început operaţionalizarea unui nou prag de ATI, cu un număr de peste 24 de paturi. Sperăm ca săptămâna aceasta să admitem primii pacienţi aici. Dar, aşa cum am mai spus-o şi acum repet, ceea ce am afirmat în urmă cu o săptămână. Putem să operaţionalizăm oricât de multe paturi ATI, putem să transformăm toate spitalele în spitale COVID şi tot nu vom putea ţine pasul cu numărul nou de infectări. Atâta timp cât nu va fi impus un lockdown şi cât rata de vaccinare nu va creşte, cât nu vor fi măsuri de vaccinare obigatorie în rândul cadrelor medicale, a profesorilor şi a celor care lucrează cu aglomeraţii populaţionale, aceste metode de combare a pandemiei sunt şi vor fi total ineficiente“, a mai spus Florin Roşu.
Şi la UPU a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon“, situaţia se prezintă la fel, în pofida suplimentrii numărului de locuri ATI de la Leţcani.
„În ultimele zile, tot câte 30 de pacienţi COVID am avut, dintre care 15-17 în permanenţă pe ventilator. Dintre cei 30 care au trecut sau încă mai sunt în UPU, doar unul singur este vaccinat. Meţionez că pacienţii nu sunt aceiaşi, în decursul a 24 de ore. Şi inevitabil , în pofida tuturor eforturilor depuse de echipă, pe unii, fiind în stare foarte gravă îi pierdem. În ultima zi, am pierdut trei, toţi trei nevaccinaţi“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.
Un număr mare de cazuri pozitive se menţine şi la spitalele suport COVID. Astfel, la Maternitatea „Elena Doamna“, cele trei paturi ATI COVID erau ocupate. La fel şi cele din zona medicală, unde 11 gravide pozitive erau monitorizate. La Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, şapte pacienţi erau internaţi la ATI şi alţi 26 în zona roşie. La Spitalul Clinic „C.I. Parhon“, şase pacienţi cu probleme renale şi pozitivi erau trataţi în secţia ATI. Alte 17 persoane confirmate cu infecţia cu noul coronavirus, urmează tratamentul prin dializă în staţia de dializă a unităţii medicale.