Cu tradiție în România, dar puțin cunoscute și gustate de români, trufele negre au o șansă să ajungă vedete pe mesele tuturor. Câțiva tineri din Bucovina organizează un festival al trufelor pentru a-i reobisnui pe romani cu diamantele negre, atât de apreciate și de căutate în toată lumea.
Deşi nu sunt atât de populare în România, trufele par să câştige teren şi pe mesele românilor. Spre exemplu, în Bucovina există deja un festival dedicat acestor diamante negre. „Am făcut acest festival împreună cu prietenii, am venit cumva aşa şi ne-am strâns să facem un festival al trufelor, pentru că avem trufe, iar ele pe piaţa internă nu se consumă”, a declarat Mihai Robu, culegător de trufe, scrie observatornews.ro.
Şi nu doar că nu se consumă, dar trufele au fost ignorate o bună perioadă de timp de români. În ceea ce priveşte meseria culegătorilor de trufe, aceasta e considerată deocamdată pasiune. „Ar trebui făcută din pasiune şi din dragoste faţă de natură. Este un produs de lux, dar este un produs de lux pentru că are această aromă care este unică. Nu o poţi găsi în altceva. Doar trufa are aromă de trufă”, a mai declarat Mihai Robu, culegător de trufe.
Cătălin s-a alăturat şi el proiectului, pentru a aduce plăcerea în farfuriile românilor.
„Înnobilam orice preparat cu trufele. Poţi face ceva simplu, şi anume să îţi iei o felie de unt şi să îţi razi o trufă sau poţi să faci ceva mult mai complex. Şi bineînţeles poţi face şi desert”, a declarat Cătălin Petrescu, chef bucătar.
Iar secretele culinare sunt şi ele dezvăluite rând pe rând. „Eu le ţin în frigider, simplu, acoperite cu puţină hârtie. Le poţi congela, pentru o perioadă în care nu mai e sezon”, a mai precizat Cătălin Petrescu, chef bucătar. Trufele proaspete se găsesc la culegătorii autorizați, iar preturile variază, în funcție de sezon și de calitatea lor, de la 100 la 700 de lei kilogramul.