Confrom Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis, participă astăzi, la manifestările dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova.
De asemenea, acesta va participa la Ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare. Se va întrevedea cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, și Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski.
La amiază, la Președinția Republicii Moldova vor avea loc declarații de presă comune cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, și Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski.
Citește și Klaus Iohannis: Ideologiile radicale, glorificarea călăilor, tentativele de distorsionare a istoriei amenință societățile democratice
Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului. Acesta spune: „Comemorarea victimelor fascismului și comunismului (…) reprezintă un gest obligatoriu și necesar pentru a împiedica evoluții reprobabile ale istoriei”. Totodată, șeful statului afirmă că “ideologiile radicale, glorificarea călăilor, precum și curentele extremiste și tentativele de distorsionare a istoriei amenință societățile democratice de la nivel global și riscă să vulnerabilizeze progresele înregistrate până acum”.
„Infamul Pact Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, a reprezentat începutul tragediei Europei, un moment care a deschis calea unor abuzuri fatale și a sfâșiat teritorii prin împărțirea Europei Centrale și Răsăritene în sfere de influență. Așa-zisul pact de neagresiune a sfârtecat năzuințele și idealurile națiunilor europene, deschizând calea celui de-al Doilea Război Mondial, cu implicații dezastruoase pentru omenire.
Regimurile totalitare au schimbat fața umanității, lăsând în urmă moarte, suferință și răni adânci. Deportările în masă, crimele, foametea, tortura, dezinformarea, încălcarea flagrantă a legii au fost doar o parte dintre instrumentele cu care s-a încercat distrugerea sistematică a societăților europene. Pierderile de vieți omenești, suferințele umane, mutilarea generațiilor, suprimarea celor incomozi regimurilor, precum și pierderile materiale provocate de noul război constituie bilanțul brutal al acelei tragice perioade.