În fiecare an, pe 6 august, creştinii sărbătoresc Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos. Această zi semnifică momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.
Apostolii sunt martori la schimbarea la faţă a Mântuitorului. Potrivit textelor biblice, chipul Mântuitorului s-a făcut altul, iar faţa sa a devenit strălucitoare ca soarele, hainele albe ca zăpada, iar alături de Acesta se arată alţi doi bărbaţi, despre care se spune că ar fi Moise şi Ilie.
Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Credincioşii care ţin post pot în această zi au voie să mănânce peşte.
Schimbarea la Faţă a Domnului. Tradiţii şi superstiţii
- Sărbătoarea marchează începutul toamnei. De-acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată.
- Se spune că cei care nu țin această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți ca florile care încep de acum să se vestejească.
- În această zi nu trebuie să te cerți cu nimeni. Se spune că cei care se ceartă în această zi, așa o vor ține tot anul, numai în certuri.
- De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul.
- Cei care se roagă cu adevărat în această zi pentru a scăpa de vreo patima, au șansa să se vindece.
- Femeile însărcinate care vor sărbători această zi în credință, vor naște copii sănătoși si vor avea parte de o naștere ușoară.
- Tot astăzi, în lumea satului, există obiceiul sfinţirii grădinilor, dar şi a boabelor de grâu pentru semănat sau a recoltelor. Această zi marchează, de asemenea, încheierea perioadei cositului şi a adunatului fânului.