A făcut accident apoi a ascuns maşina. Primarul liberal din Schitu Duca a făcut zob o maşină abia primită de la Consiliul Judeţean, apoi pare să fi urmat un scenariu de muşamalizare. Chestionat ieri pe tema asta, el a negat iniţial că ar fi fost la volan, apoi nu a mai răspuns la telefon. Aveam să descoperim şi de ce: accidentul încă nu era anunţat la Poliţie, fiind raportat abia ieri, după discuţia cu noi, adică a doua zi de la faptă. Șefii CJ Iaşi spun în legătură cu maşina avariată, un Ford, că nu mai este a lor, fiind predată la Schitu Duca, la colegul lor din PNL. Numai că, surpriză: niciun document de la CJ nu arată că maşina ar fi fost predată acolo, pentru asta fiind nevoie de votul plenului. Putea fi predată şi din dispoziţia scrisă a şefului CJ Costel Alexe, şi asta doar ca maşină dată spre casare, dar nici aşa nu există nimic. Ce se poate întâmpla mai departe ?
Ieri la amiază, a fost anunţat la poliţie un eveniment rutier petrecut cu aproape 24 de ore mai devreme în satul Slobozia din comuna Schitu Duca. Un autoturism Ford Focus de culoare neagră a acroşat un cap de pod şi a ajuns în şanţul betonat, destul de adânc, care străjuieşte o parte a străzii, fiind scos de acolo cu tractorul. Poate să pară un eveniment banal în comparaţie cu accidentele cumplite care au avut loc pe şoselele din regiune în ultimele zile, însă autoturismul are un număr de înmatriculare din seria celor pe care le poartă autovehiculele Consiliului Judeţean: IS 23 CJI. „Nu mai este maşina noastră, a fost transferată legal Primăriei Schitu Duca”, ne-a precizat vicepreşedintele CJ Marius Dangă, colegul de partid al primarului, ambii fiind membri PNL. Pare totul clar. Dar, de aici, încep misterele…
Ce spune legea
Declaraţie foarte tranşantă a vicelui CJ. Chiar aşa stau însă lucrurile? Pentru transferul unui bun mobil sau imobil în proprietatea sau administrarea unei instituţii din subordine sau a unei unităţi administrativ teritoriale, Consiliul Judeţean trebuie să adopte în plen o hotărâre în acest sens. Nu există un asemenea act care să fi fost votat anul acesta de consilieri pentru autovehiculul respectiv. Transferul se poate face însă şi prin simpla dispoziţie a preşedintelui CJ, dar asta atunci când bunul respectiv este propus spre casare. Numai că, pe pagina de internet a CJ, la secţiunea „Transparenţă decizională”, nu este afişată nicio dispoziţie emisă de şeful CJ anul acesta – şi sunt zeci, dacă nu sute semnate deja de Costel Alexe. Anul trecut sunt doar şapte dispoziţii publicate, una semnată de Alexe, iar şase de predecesorul său. În 2019 au fost afişate 43 de dispoziţii, în vreme ce recordul a fost stabilit în 2009, cu 607 documente publicate, practic toate dispoziţiile emise în acel an de preşedintele de atunci, Constantin Simirad. Şi, oricum, maşina în cauză fiind una funcţională, folosită de primar, era clar că nu putea fi vorba de casare.
Vezi mai multe detalii pe Ziarul de Iași