Microsoft a anunțat sfârșitul Internet Explorer, unul dintre cele mai vechi browsere web din lume, păstrat în viață de Microsoft deși cota sa de piață s-a redus drastic de-a lungul timpului, informează CNN.
Microsoft a anunțat săptămâna aceasta că va încheia suportul oferit pentru Internet Explorer pe 15 iunie 2022, după ani de zile în care a ezitat să anunțe sfârșitul browserului, deși a fost vizibil ignorat de companie. Spre exemplu, în 2020 programul companiei de chat, Teams, a încetat să mai funcționeze alături de Internet Explorer, iar aplicațiile 365 (inclusiv Office) nu vor mai funcționa pe IE din vara aceasta.
Cândva cel mai folosit browser web la nivel mondial, Internet Explorer a intrat pe o pantă descendentă în ultimii 20 de ani. Cota sa de piața a scăzut sub pragul de 50% în 2010, iar acum este la aproape 5%, potrivit NetMarketShare.
Microsoft a anunțat sfârșitul Internet Explorer
În anunțul prin care îi comunica sfârșitul, Microsoft a spus că browserul Internet Explorer este lent, nu mai este practic sau compatibil cu noile tehnologii și este mai puțin sigur alte browsere moderne.
Cu toate acestea, IE a reușit să supraviețuiască 26 de ani, iar Microsoft a continuat să-l livreze alături de sistemul de operare Windows pentru a se asigura că programele destinate companiilor funcționează corespunzător. Între timp, acum cinci ani, compania a lansat și un nou browser – Edge. Nu se știe cu exactitate dacă Microsoft va continua să instaleze IE pe computerele cu Windows odată cu încheierea suportului.
Produs de succes în anii ’90, depășit de concurență în anii 2000
Internet Explorer a fost lansat în 1995, browserul fiind livrat alături de Windows 95, și a fost un mare succes, depășind rapid Netscape Navigator. În 2002, IE era browserul folosit de 95% din internauți. Cu toate aceastea, Microsoft nu l-a dezvoltat corespunzător, iar Internet Explorer 6 a primit puțină atenție din partea companiei în următorii cinci ani. Între timp, utilizatorii de internet au migrat către browsere mai moderne, iar Internet Explorer a devenit cunoscut pentru viteza scăzută, problemele de securitate și tehnologia sa învechită. Compania a lansat următoare variantă în 2007, însă o mare parte din utilizatori îl abandonaseră deja.
Microsoft a mai avut o tentativă de a relansa Internet Explorer, cu varianta din 2011. Cu toate acestea, nici până în ziua de astăzi IE nu suportă extensii, nu este disponibil pe alte sisteme de operare și nu se sincronizează automat cu alte dispozitive – atribute ale browserelor moderne.
Compania americană a recunoscut anul trecut că Internet Explorer nu este ideal pentru accesarea internetului. „Clienții au folosit IE 11 din 2013, când mediul online era mult mai puțin sofisticat decât peisajul din ziua de azi”, a anunțat Microsoft în august 2020. „De atunci, standardele moderne și browserele mai noi au permis o experiență mai bună”.
Cu toate acestea, Internet Explorer a continuat să fie livrat până în ziua de azi utilizatorilor de Windows, în paralel cu noul browser al companiei.
Sursa: CNN și Digi24