Tristă și poluată acum, veselă și plină de verdeață în viitor. Descrierile reprezintă felul în care văd copiii planeta acum și cum și-ar dori să arate în anii următorii casa în care vor locui ei și generațiile viitoare. Provocarea a fost lansată de către Asociația ACVO, concursul ”Planeta azi și mâine” fiind organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Pământului cu scopul de a trage un semnal de alarmă în privința degradării constante a mediului înconjurător.
40 de elevi de clasa a IV-a de la Școala Gimnazială Mădârjac și de la Școala Gimnazială ,,Ioanid Romanescu”, Voinești au participat la a doua ediție a competiției ”Planeta azi și mâine”. Elevii au primit sarcina de a realiza două desene : primul care să reflecte modul în care văd Terra azi, al doilea care să descrie planeta unui viitor ideal. Iar desenele transmise au arătat preocuparea acestora pentru mediul înconjurător dar și speranța că adulții se vor mobiliza și vor reuși să rezolve problemele masive de poluare.
”Ne-au uimit cu capacitatea de a analiza corect și amplu problema poluării din întreaga lume și importanța implicării tuturor în protecția mediului înconjurător. Cei mici știu că este important să plantăm copaci, să protejăm speciile de animale și plante, apele și pădurile, să colectăm gunoiul în mod corect. Ne-au transmis și ce își doresc de la adulți: mai multă grijă pentru tot ce ne înconjoară. Ne-a impresionat foarte mult faptul că destule desene prezentau o planetă cu mască, atacată de viruși, ceea ce arată gradul în care cei mici au fost afectați de pandemie”, a transmis dr.ing. Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO.
Creatorii celor mai reușite desene din ambele școli participante au fost recompensați cu premii constând în ghiozdane cu dulciuri și o carte. Premii de participare au primit însă toți elevii, fiecare dintre ei plecând acasă cu o carte și multe dulciuri.
”Noi considerăm că o carte citită poate schimba traiectoria vieții unui copil și de aceea încercăm ca fiecare premiu sau dar ce ajunge la micuții cu care lucrăm să conțină cel puțin o carte. Am văzut încântare pe chipurile lor atunci când au descoperit volumele, ceea ce ne-a confirmat credința că cei mici pot fi atrași către citit, important este să nimerești volumul potrivit.”, a completat dr. ing. Mihail Doruș.
Concursul ”Planeta azi și mâine” face parte din seria proiectelorACVO dedicate mediului înconjurător. Pe lângă acțiunile de educare și responsabilizare în acest sens, Asociația ACVO a derulat și o amplă campanie de plantare a livezilor cu pomi fructiferi în punctul de lucru din Șorogari a companiei ApaVital, 300 de nuci, cireși, gutui, vișini, pruni, peri și meri fiind plantați în ultimii trei ani.
Asociația ACVO a fost înființată de către compania ApaVital, la începutul anului 2018, pentru a da viață proiectelor sale de responsabilitate socială și de implicare în comunitate. Câteva dintre temele importante din agenda pe care asociația și-o propune sunt dezvoltarea urbană, protecția sustenabilă a mediului, spiritul civic și spiritul de colaborare între oameni, evoluția personală și autocunoașterea.