Medicii infecţionişti cred că scăderea, uşoară e drept, a numărului de infectări din ultima perioadă, la nivelul municipiului Iaşi, şi nu numai, este explicată prin creşterea constantă a numărului de persoane vaccinate.
“Dinamica internărilor, dar şi a noilor cazuri de infectări este în scădere. La Spitalul de Boli Infecţioase, în momentul de faţă, avem 80 de pacienţi internaţi din cele 202 paturi existente, deci exact ca prin luna august, să spunem. Categoric că acest lucru ne bucură. Şi categoric acest lucru este datorat vaccinării populaţiei, dar şi respectării măsurilor de prevenţie, respectiv purtarea măştii şi spălatul des pe mâini. Sperăm că acest tred se va menţine şi vom ajunge din nou la viaţa pe care noi o consideram normală înainte de pandemie”, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Cu toate acestea, tot mai multe voci au criticat faptul că în România se fac tot mai puţine teste RT-PCR, scăderea fiind înregistrată odată cu intrarea în campania de vaccinare, scrie ziaruldeiasi.ro.
“Trebuie să ne uităm şi la numărul de teste PCR făcute. Şi testarea cu testele antigen ar trebui făcută la nivelul unităţilor de învăţământ odată ce acestea s-au deschis. Este îmbucurător trendul descendent al numărului din ultimele săptămâni, dar trebuie să nu uităm că am mai trecut prin astfel de perioade, să zicem mai calme, în timpul pandemiei, după care numărul infectărilor a crescut. Eu consider în continuare că testarea şi vaccinarea populaţiei trebuie făcută simultan şi la capacitate maximă.
Spun asta, pentru că trebuie să ţinem cont şi de mutaţiile la tulpina virusului SARS COV 2, de exemplu, cea britanică fiind extrem de contagioasă. Aceasta se găseşte deja în România, şi nu putem spune exact unde, pentru că tehnica de secvenţiere pentru depistarea mutaţiei, de exemplu, pe toată Moldova, se face doar la Unversitatea „Ştefan cel Mare” de la Suceava. Revenind la ceea ce ar trebui făcut de acum înainte, categoric, respectarea măsurilor de prevenţie ştiute trebuie să devină un mod de viaţă şi după vaccin”, a declarat Carmen Dorobăţ, fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase şi medic primar infecţionist în cadrul unităţii medicale.
Actualul manager al spitalului, Florin Roşu, pare mai optimist.
„Nu consider că e prea devreme să afirmăm că vaccinarea a dus la scăderea numărului de cazuri. Sigur, se fac mai puţine teste. Din punctul meu de vedere, cel mai bun indicator este numărul de pacienţi existenţi în Terapie Intensivă, care este, în momentul de faţă, în scădere. Pot spune că, acum, Iaşul dispune de un număr confortabil de paturi în secţiile de ATI COVID“, a adăugat Florin Roşu.