Cu doar două luni în urmă, în noiembrie 2020, Iancu Ţucărman fusese sărbătorit la cea de-a 98-a aniversare, în cadrul unui amplu eveniment, la Ambasada SUA, ambasadorul Adrian Zuckerman vorbind despre el ca fiind un exemplu de decenţă, demnitate şi de iubire de semeni, în ciuda suferinţelor pe care le-a trăit, conform agerpres.ro.
Preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti, Paul Schwartz, a descris atunci condiţiile din trenurile morţii – experienţă pe care Ţucărman a trăit-o.
„Eu, personal, am avut şansa să cunosc cinci dintre supravieţuitorii din trenul morţii. S-a murit într-un fel înfiorător. Într-un vagon care a transportat înainte trei cai erau înghesuiţi peste 100 şi ceva de evrei. Din fiecare vagon s-au dat jos şase-opt oameni în viaţă”, a punctat Schwartz şi a vorbit de importanţa memoriei.
„Tot ce se uită, partea rea a istoriei, se poate repeta oricând şi se poate repeta la un nivel mult mai ridicat şi cu pagube mult mai mari”, a spus Schwartz.
La finalul evenimentului, Iancu Ţucărman i-a numit pe cei prezenţi „dragi prieteni”.
„Sunt foarte emoţionat şi stau şi mă întreb dacă merit asemenea aniversare şi de aceea mă adresez dumneavoastră şi vă consider de azi înainte dragi prieteni şi vă mulţumesc din inimă”, a spus el.
Acesta a vorbit despre importanţa fiecărei clipe în viaţă.
„Ceea ce consider eu că ar fi necesar pentru viaţa fiecăruia dintre noi, să ştim să ne folosim aceste clipe în dragoste şi în dorinţa de a fi linişte şi pace în Israel, pace în lume”, a spus Ţucărman.
Un mesaj impresionant a fost scris de Elisabeth Ungureanu pe Facebook.
„Dragă Iancu,
Acum oare ce aș mai putea zice?! Nimic. Absolut nimic. Sunt mută!
Îmi vine să le telefonez tuturor să îi anunț, dar nu pot!
Întotdeauna spuneai că acest moment ar fi bine să vină cu un pahar de șampanie. Eu aș adăuga și niste fragmente muzicale pe care le-am ascultat de mai multe ori împreună. Începem cu „Duetul florilor”, Lakme”…