Un grup de contrabandişti de ţigări a înfiinţat o adevărată societate de import-export. În decurs de doar trei luni, atât cât au fost sub monitorizarea anchetatorilor, au „importat“ din Republica Moldova aproximativ 50.000 de pachete de ţigări, o parte fiind „exportată“ ulterior în Marea Britanie, fiind astfel de presupus că activitatea ilicită, întinsă pe mai mult timp, avea o anvergură mult mai mare.
Afacerea era atât de rentabilă, încât una dintre membrele reţelei şi-a permis să cumpere o maşină nouă imediat după ce automobilul i-a fost confiscat la frontieră, notează ziaruldeiasi.ro.
Grupul de contrabandişti era format din şapte ieşeni şi doi bărbaţi din Huşi. Cel mai activ membru al reţelei era o femeie din Huşi, Alina Idriceanu, de profesie învăţătoare. Anchetatorii au intrat pe firul reţelei de trafic cu ţigări în februarie 2016, atunci când în autoturismul acesteia au fost descoperite în vama Albiţa 251 de pachete cu ţigări Rothmans şi Ritm.
La acea dată, era deja a 23-a oară când Idriceanu trecea frontiera în decurs de numai trei luni. Automobilul i-a fost reţinut, iar Idriceanu a fost amendată cu 5.000 de lei. Aceasta nu a împiedicat-o să cumpere imediat un Opel cu care şi-a continuat activitatea de trafic cu ţigări.
„Comerţul“ se desfăşura pe raza judeţelor Iaşi, Vaslui şi Suceava, contrabandiştii vânzând ţigări atât cu ridicata, în cantităţi mari, cât şi în cantităţi reduse, de 2-3 cartuşe, la persoane fizice sau la magazine şi baruri din mediul rural. În funcţie de marcă, ţigările erau vândute la preţuri cuprinse între 6 lei – Plugarul – şi între 9-12 lei – Ashima, Rotm, Rothmans sau Marble. Unul dintre transporturi, de 1.500 de pachete de ţigări, a fost ambalat în cutii de aproximativ 60 cm, care au fost trimise de Idriceanu în Anglia, spre comercializare.
Contravaloarea „mărfii“, de 3,5 lire sterline (aproximativ 19 lei) pe pachet, a fost încasată simplu, prin Western Union.
Cererea de ţigări fiind foarte mare, Idriceanu a trebuit să-şi extindă sursele de aprovizionare, apelând în acest sens şi la ieşeanul Răzvan Zota, care îi furniza ţigări în zona pieţei Nicolina sau la domiciliul său. Pentru asigurarea desfăşurării în bune condiţii a aprovizionării şi desfacerii, membrii reţelei au apelat şi la familiile proprii. Astfel, de livrări s-au ocupat şi tatăl lui Idriceanu sau soţia lui Gruia Andrei, alt membru al reţelei. În intervalul dintre achiziţie şi livrare, ţigările erau depozitate de regulă nu la domiciliile traficanţilor, ci la cunoştinţe ale acestora.
Anchetatorii au monitorizat reţeaua timp de aproximativ trei luni, înainte de a acţiona. Din totalul de aproape 50.000 de pachete de ţigări traficate în acest interval, anchetatorii au reuşit să confişte, la percheziţii, aproape 12.000 de pachete, mai scrie ziaruldeiasi.ro.
Cei 9 contrabandişti au fost trimişi în judecată, Tribunalul condamnându-i la pedepse cuprinse între 5 şi 8 ani de închisoare în regim de detenţie. Cel mai ieftin a ieşit tocmai Alina Idriceanu, condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.
În favoarea ei au pledat faptul că nu avea antecedente penale, are doi copii minori, a avut o atitudine sinceră faţă de anchetatori şi şi-a exprimat disponibilitatea prestării unei munci neremunerate în folosul comunităţii. Sentinţa definitivă urmează să fie dată de magistraţii Curţii de Apel Iaşi.